A lengyelek kamionokon reklámozzák, hogy milyen sok zsidót mentettek meg a II. világháború idején

Európa-szerte láthatóak lesznek azok a kamionok, amelyeken a lengyelek tiszteletet követelnek maguknak, mert a II. világháborúban rengeteg zsidót megmentettek. A nemrég elfogadott holokauszt-törvényt ugyanis rengeteg bírálat érte az utóbbi időben.

#RespectUs, vagyis tisztelj minket – olvasható azokon a kamionokon, amelyek egy új kampány keretében Európa útjain hirdetik majd, hogy a II. világháború idején a lengyelek több mint 100 ezer zsidót mentettek meg. Erre pedig azért van égető szükségük a lengyeleknek, mert a nemrég elfogadott holokauszt-törvényt igen sok bírálat érte az utóbbi időben.

Az egyik, kampányban résztvevő kamion
Az egyik, kampányban résztvevő kamion

Az új lengyel törvény egyébként nagyjából arról szól, hogy miután a nácik 1939-ben megszállták Lengyelországot, onnantól a lengyelek csak áldozatok voltak, és az égvilágon semmi közük nem volt a hárommillió lengyel szidó meggyilkolásához, vagy az ország területén működtetett haláltáborokhoz. Aki pedig mást mer állítani, azt pénzbírságra, de akár még börtönbüntetésre is ítélhetik.

A kamionos kampányt egy lengyel fuvarozó cég támogatja, méghozzá azért, mert szerintük a világsajtó hazugságokat terjeszt a lengyel történelemről. A kampány elmondásuk szerint nem kap semmilyen támogatást a kormánytól, ez csupán néhány Lengyelországot szerető magánszemély akciója, amellyel a nyilvánvaló igazságot szeretnék megismertetni egész Európával.

Azért a lengyel kormány sem maradt rest, és a közösségi médiában kezdett el kampányolni egy #GermanDeathCamps, vagyis német haláltáborok címkével. A lengyel miniszerelnökség saját Twitter oldalán egy kampányvideóval rá is erősített a törvény megvédésére. A kampány üzenete, hogy a lengyelek és a zsidók együtt szenvedtek a megszálló náci Németországtól.

Eközben az MTI tudósítása szerint Jeruzsálemben egy magas rangú lengyel és izraeli delegáció tárgyalni kezdett a vitatott törvényről. A megbeszélések célja pedig az lenne, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találjanak a tegnap hatályba lépett jogszabály ügyében. Vezető izraeli politikusok ugyanis holokauszttagadásnak nevezték a jogszabályt, és többen felszólították Benjámin Netanjahu kormányfőt, hogy azonnal hívja vissza konzultációra az ország varsói nagykövetét.

A törvény kapcsán a lengyel kormány és a kamionosok véleményétől teljesen eltérő álláspontról itt lehet bővebben olvasni:

Több mint 200 ezer zsidó haláláért lengyelek voltak a felelősek – Kibic Magazin

Az új lengyel törvény akár börtönnel is büntetné azokat, akik a lengyelek felelősségét vitatnák a holokauszttal kapcsolatban. A történészek azonban egészen más véleményen vannak. A lengyel parlament által nemrég megszavazott törvény szerint pénzbírságra, de akár még három év börtönre is ítélhetik azokat, akik a holokausztban való részvétellel vádolják a lengyeleket, vagy lengyel haláltáborokat emlegetnek.

(Euronews)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp