Jelentősen emelkedett az antiszemita incidensek száma az Egyesült Államokban

Az antiszemita incidensek száma 57 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban 2017-ben – derült ki az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) jelentéséből. Donald Trump amerikai elnököt is heves kritikák érték.

Az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet csaknem négy évtizede, 1979 óta készíti jelentéseit, és 1994 óta a tavaly regisztrált a legmagasabb szám. A New York-i központú szervezet tavaly 1986 antiszemita esetről szerzett tudomást, a 2016-ban jegyzett 1267 után. Ezen belül 952 incidens vandalizmus volt, ennek aránya 86 százalékkal növekedett 2016-hoz képest. További 1015 eset zaklatás volt, közülük 163 zsidó intézmények elleni bombafenyegetés.

Megrongált zsidó temető St. Louis-ban 2017 februárjában
Megrongált zsidó temető St. Louis-ban 2017 februárjában

Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója szerint ezt az „aggasztó” növekedést a szélsőjobboldaliak felbátorodása és az ország megosztó kommunikációja táplálja. „A kevesebb udvariasság nagyobb intoleranciához vezetett” – mondta. Greenblatt elismerte azt is: az, hogy fokozott figyelmet fordítanak a problémára, megnövelte az antiszemita ügyek bejelentésének számát.

Az iskolákban és felsőoktatási intézményekben lezajlott antiszemita incidensek száma egymás után a második évben duplázódott meg, tavaly 457 ilyen esetet jelentettek nem zsidó iskolákban – áll a jelentésben.

A korábbinál többször jegyezték fel azt is, hogy szélsőségesek rasszista vagy antiszemita röpiratokat terjesztettek főiskolai kampuszokon. Todd Gutnick, az ADL szóvivője elmondta, csak azokat az incidenseket regisztrálják, melyeknél a szórólapok kimondottan antiszemita üzenetet tartalmaznak. Az elmúlt évben 19 tettleges támadást követtek el, 47 százalékkal több, mint 2016-ban.

Az ADL arra sürgeti az amerikai kongresszust, hogy fogadja el a törvénytervezetet, amely kiterjesztené a szövetségi védelmet a vallási intézményeket érő bombafenyegetések esetére. A tervezetet decemberben fogadta el a képviselőház, jelenleg a szenátus előtt van.

Greenblatt felszólított „minden közszereplőt”, hogy emeljen szót az antiszemitizmus ellen, „legyen akár az Egyesült Államok elnöke vagy a helyi szülő-tanár szövetség vezetője”.

Heves kritikák érték Donald Trump amerikai elnököt, mert egy rasszista megnyilvánulás kapcsán azt mondta, „mindkét oldal hibás”. Az elnök azt követően jelentette ezt ki, hogy tavaly augusztusban a virginiai Charlottesville-ben egy fajvédő gyűlés kiváltotta összecsapások során egy férfi autójával tüntetők tömegébe hajtott, és halálra gázolta a 32 éves Heather Heyert.

„Nem kérdés, hogy szívesen vennénk, ha az elnök olyan következetesen és tisztán szót emelne az antiszemitizmus ellen, mint ahogyan azt más ügyekben teszi” – fogalmazott Greenblatt.

Az ADL a hírtudósításokból és az áldozatok, bűnüldözők és közösségi vezetők által közölt információk alapján gyűjti össze adatait.

Egy, a holokauszt idején elpusztított közösség Tóráját is kimenekítették a zsinagógát fenyegető neonácik elől – Kibic Magazin

A Charlottesville-be sereglett szélsőségesek fáklyás felvonulást tartottak két héttel ezelőtt a városban, miközben náci jelszavakat skandáltak. A helyi zsidó közösség képviselői pedig jobbnak látták, ha kimenekítik a Tórákat a fenyegetett zsinagógából.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp