Zsidózó szórólappal gyalázzák a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelöltet

A Zsidó Hitközség is szerepel azon a szórólapon, amely a hódmezővásárhelyi ellenzéki jelölt, Márki-Zay Pétert és támogatóit gyalázza. A helyi hitközség ügyvezető elnöke szerint a szórólappal antiszemita felhangot akarnak adni a kampánynak.

Péntek reggel egy, az ellenzéki jelöltet, Márki-Zay Pétert gyalázó szórólapot dobtak be több hódmezővásárhelyi postaládába. Ez eddig cseppen sem meglepő, vasárnap ugyanis polgármester-választást tartanak a városban, és a kampány eddig sem a legfinomabban zajlott. Ezzel a szórólappal viszont – amelyet az ezidáig ismeretlen SME nevű valami vagy valaki adott ki –, újabb mélységekbe sikerült lesüllyedni.

A választáson három jelölt indul: a fideszes Hegedűs Zoltán alpolgármester, az MSZP-ből pont az indulása miatt kizárt Hernádi Gyula, illetve a független Márki-Zay Péter, akit viszont az összes ellenzéki párt, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt és a Momentum is támogat.

Ez utóbbi tény a mostani szórólapon is megjelenik, ennek egyik oldalára ugyanis az ellenzéki pártok vezetőinek fotóját rakták fel, kiegészítve az elmaradhatatlan Soros Györggyel és Simicska Lajossal. A másik oldalra pedig magánemberek nevei kerültek fel, mint Márki-Zay támogatói, itt szerepel a Zsidó Hitközség is.

„Mindig ugyanazok a vesztes, sértett, hataloméhes emberek akarják elfoglalni a várost. Nekik állás, pénz és hatalom kell. Ők már sokszor hoztak szégyent a városra, ezért 27 év alatt egyszer sem szavaztunk nekik bizalmat” – olvasható a szórólapon.

A kampányanyag kiadója szerint az ellenzéki jelölt támogatóinak „a káosz, a széthúzás és a város kasszájának kifosztása az érdekük. A névlista – amelyen a Zsidó Hitközség is szerepel – alá pedig azt írták: „ezeket csak a gyűlölet tartja össze”.

Elértük telefonon Erdélyi Miklós ügyvédet, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnökét, akinek neve szintén szerepel a szórólapon. Erdélyi kijelentette, hogy a zsidó hitközség nem avatkozott bele a kampányba, nem adtak ki semmilyen nyilatkozatot a választásokkal kapcsolatban. A szórólap tartalma valótlan, egy szó sem igaz belőle.

Az ügyvezető elnök szerint Lázár János ezzel a szórólappal antiszemita felhangot szeretne adni a kampánynak, hogy ezzel keltsen ellenséges közhangulatot a független, keresztény jelölttel szemben. Erdélyi Miklós felidézte, hogy a 2006-os kampány idején, amikor az ellenzéki jelöltet támogatta a városban, hasonló indíttatásból írták a neve mellé családja korábbi nevét: Grünwald. Erdélyi szerint Lázár János ezzel még saját pártjával is szembe megy, hiszen a Fidesz nem szeretne antiszemita hangokat vinni a kampányába.

Erdélyi Miklós (Fotó: Frankó Máté/Vásárhely24)

Erdélyi Miklós (Fotó: Frankó Máté/Vásárhely24)

A szórólapon szerepléséről Erdélyi Miklós azt mondta, hogy magánszemélyként sem tett nyilatkozatot Márki-Zay Péter mellett, és a hitközségből más nem is szerepel a listán. Az ő neve azért kerülhetett fel, mert már 15 éve Lázár János ellenfele. Az ügyvezető elnök szerint a szórólapon Vásárhely krémje szerepel, köztük egy 92 éves tanár, volt iskolaigazgató, akiről azért nehéz lenne elképzelni, hogy a hatalmat akarná megszerezni a városban.

Azt Erdélyi sem tudta megmondani ki vagy mi lehet a szórólap kiadójaként szereplő titokzatos SME. Bár meg van győződve arról, hogy Lázár Jánosék állnak a szórólap mögött, azért elvárná, hogy a Fidesz-KDNP adjon ki legalább egy elhatárolódó nyilatkozatot.

A Mazsihisz közleményben reagált a szórólapra: „A hódmezővásárhelyi polgármester-választás kampányhajrájában ismeretlenek terjesztenek egy megbélyegző szándékú szórólapot, amely azt állítja, hogy a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség állást foglalt az ellenzéki jelölt mellett. Az állítás nem igaz.

„Hódmezővásárhelyi taghitközségünk úgy tájékoztatott bennünket, hogy – a Mazsihisz elvi állásfoglalásához tartva magát – nem nyilvánult meg ebben az ügyben.

A mi egyházi szerepfelfogásunkkal teljes mértékben összeegyeztethetetlen, hogy a pártpolitikai küzdelmekben részt vegyünk.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége többször kinyilvánította a közelmúltban is, hogy távol tartja magát a választási kampány fejleményeitől és ezen az elhatározásunkon a jövőben sem kívánunk változtatni.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp