Visszakapta egy unoka az Auschwitzban elhunyt nagyszülei menóráját

A háború alatt Hans és Kurt Flatauer elmenekült Németországból, a család menoráját egy jó barátnak ajándékozták. A Grunge család azóta is őrizte azt, és most egy véletlennek köszönhetően visszaadták az egyik unokának.

Raphael és Alma Flatauert 1943-ban ölték meg Auschwitzban, de a gyermekeik életben maradtak, miután a szüleik halála előtt elhagyták Németországot. A Flatauer család egyik gyermeke, Hans Angliába menekült, Kurt pedig az akkori Palesztinába. De mielőtt elutaztak, a szomszédjuknak, Heinrich Grungének ajándékozták a család menoráját. 

Idén februárban a menora visszakerült Kurt fiához, Guri Palterhez.

Két német riporter, Corinna Berghahn és Kathrin Pohlmann, az Osnabrucker Zeintung munkatársai kezdtek az unoka után nyomozni, miután találtak egy üresen álló villaházat Osnabrückben.  

Az elhagyott villa a város elegáns negyedében áll, számos külső jel mutatja, hogy valaha zsidók laktak benne, de a ház mégis úgy néz ki, mintha 20 éve senki nem járt volna ott. 

Az újságírók 3 hónapig nyomoztak, mire kiderítették, vannak élő rokonaik az eredeti tulajdonosoknak.

Az épületet – amely valaha impozáns otthona volt a Flatauer családnak – ma graffitik borítják. 1938-ban a nácik kényszerítették a családot a házeladásra. A villát akkor egy helyi farmer vett meg.

Számos holokauszt túlélőhöz hasonlóan Kurt is el akart felejteni mindent, ami Németországhoz kötötte, és soha nem beszélt a múltjáról a fiának, Gurinak. A fiú csak annyit tudott, hogy az apját egyszer összeverte a Gestapo és kórházba is került a sérülések miatt.

Az apja halála után Guri talált egy fényképalbumot a nagyszüleiről. Ez volt az első emlék, amelynek segítségével megtudhatott valamit az őseiről. 

A két újságírónak köszönhetően most Guri újabb emlékkel lett gazdagabb. Megismerhette a házat, ahol annak idején a nagyszülei éltek. 

Az ajándékba kapott menórát a Grunge család a háború óta őrizte. Az utóbbi 60 évben Roswitha Baumeister tulajdonában volt.

Amikor Baumeister olvasott az újságban az elhagyott házról, rögtön tudta, hogy a nagyszülei barátai éltek ott. Arról is értesült a lapból, hogy Guri és felesége, Aviva ellátogatott a villába. Kapcsolatba lépett velük, azzal a céllal, hogy visszaadja nekik a menórát. 

Guri és Aviva ismét Osnabrückbe utaztak, hogy találkozzanak Baumeisterrel, aki végül nekik ajándékozta a zsidó kegytárgyat. 

Balról jobbra: Hubert Baumeister, Roswitha Baumeister, Yotvat Palter Dycian, Aviva Palter, Guri Palter
Balról jobbra: Hubert Baumeister, Roswitha Baumeister, Yotvat Palter Dycian, Aviva Palter, Guri Palter

„Baumeister és a férje meghívott minket az otthonukba, és azt mondták: bár nem szokás ajándékot visszaadni, de ebben az esetben kivételt tesznek”, mesélte Guri a Jerusalem Postnak. Guri Palter azt is elmondta, hogy nagyon meleg fogadtatásban volt részük a városban. A polgármesterrel is találkoztak, aki úgy nyilatkozott, szeretnék a nagyszülei házát felújítani, de az idős hölgy, akinek az épület pillanatnyilag a tulajdonában van, nem akarja eladni. 

Guri két testvére szintén szeretné meglátogatni az osnabrücki villát. A család pedig az amerikai ággal kiegészülve nagy találkozóra készül Izraelben, miután a cikk kapcsán tudomást szereztek egymás létezéséről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp