Zsidó elkövetőkről beszélt a lengyel kormányfő a holokauszt kapcsán

A lengyel kormány szóvivője szerint kormányfőjük csak az igazságot mondta ki. Vajon ténlyeg ez fájt az izraeli politikusoknak és a Zsidó Világkongresszus vezetőjének?

A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia során újságírói kérdésre válaszolt annak az új lengyel törvénynek a kapcsán, amely büntethetővé teszi, ha a lengyel nemzetet, illetve a lengyel államot a Harmadik Birodalom által elkövetetett háborús bűntettekben való – intézményes szintű – bűnrészességgel vádolják. 

A kérdésfeltevő, a New York Times újságírója úgy értékelte, hogy a törvény alapján az is bíróság elé kerülhet, aki a bujdosó zsidókat a németeknek eláruló lengyelekről beszél. Az újságíró ennek kapcsán saját családjának háborús sorsát idézte fel. Morawiecki válaszában aláhúzta: a törvény alapján semmiképp sem büntetik majd, “ha valaki kimondja, hogy akadtak lengyel elkövetők”. “Úgy ahogy zsidó elkövetők, orosz elkövetők, illetve ukrán elkövetők is akadtak, nem csak a németek” – fűzte hozzá a lengyel kormányfő a sajtójelentések szerint.

Morawiecki az angolul elhangzott nyilatkozatában a perpetrators (elkövető, tettes) szót használta. Kijelentését úgy lehetett érteni, hogy szerinte a holokauszt elkövetői között zsidók is voltak.

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki

 

A lengyel kormányfő szavait szombaton felháborítónak nevezte Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. “Problémát okoz a történelem meg nem értése, valamint a nemzeti tragédiánk iránti érzékenység hiánya” – fogalmazott Netanjahu és kilátásba helyezte, hogy “hamarosan beszél Morawieckivel”.

Morawiecki előző napi szavait a varsói közlemény úgy értelmezi, mint “felhívást a zsidók ellen elkövetett bűntettekről való őszinte beszédre”.”Minden egyedi esetet külön kell értékelni, egyetlen egyedi rossztett miatt nem vádolhatók egész leigázott nemzetek” – áll a dokumentumban, amely felidézi: a zsidók ellen elkövetett népirtást megelőzően a Harmadik Birodalom megszállta Lengyelországot, ezért nem lehet azonos módon értékelni “a német elkövetők és az áldozatul esett nemzetek, különösen a zsidó, a roma és a lengyel nemzet” felelősségét.

 A lengyel kormányzó párt, a Jog és Igazságosság  szóvivője, Beata Mazurek a PAP hírügynökségnek vasárnap elmondta: Morawiecki “az izraeli fél számára nehezen elfogadható igazságot mondta ki”. Előfordult, hogy különféle egyének együttműködtek a megszállóval, ezért nincs szükség bocsánatkérésre az “igazság kimondása miatt” – fűzte hozzá Mazurek.

Történelemhamisítással vádolta meg Morawieckit, és bocsánatkérést követelt vasárnapra virradóan Ronald S. Lauder, a Zsidók Világkongresszusa elnöke is, “paródiának” nevezve, hogy a zsidókat a holokauszt elkövetői között említik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp