Izraeli fotóművész különleges hangulatú képeiből nyílik kiállítás

Az éjszaka világát mutatják be Rafael Y. Herman izraeli fotóművész különleges hangulatú képei, melyekből csütörtökön nyílik kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

Rafael Y. Herman első magyarországi kiállításán a néző erdei ösvényeket és irtásokat, virágos tisztásokat láthat, ám a művész által fotózott éjszakai táj a szem számára nem létező valóság. A fényben megjelenő látvány furcsának látszik, hiszen ebben a formájában csak a technológia segítségével érzékelhető. A képeken feltáruló éjszakai tájhoz az emberi gondolkodás a nappali fénynél megszokott élményhez hasonlóan próbál meg alkalmazkodni: a látogató érzékeli a furcsa árnyakat, a holdfény sajátosságait, a napfénytől eltérő színspektrumot, a finoman elmosódó részleteket – közölte az MTI-vel csütörtökön a Ludwig Múzeum.

Rafael Y Herman: Nocte Decus
Rafael Y Herman: Nocte Decus

Rafael Y. Herman nem pusztán az éjszaka fényének látható erejét akarja megmutatni a nézőnek, hanem rávilágít arra a tényre is, hogy bár az éjszakai táj itt van a közelünkben, annak valósága számunkra mégsem létezik – áll a kiállítás ajánlójában.

Rafael Y. Herman 1974-ben született Izraelben. 2015-ben elnyerte a prágai Photosphere Award-díjat. Hatévesen kezdte meg klasszikus zenei tanulmányait, filharmonikus zenekarokban, együttesekben és rock zenekarokban játszott ütős hangszeren. Sokáig New Yorkban élt, majd a Tel Aviv-i Egyetem Közgazdaságtudományi Karán tanult. 2000-ben diplomázott, és Latin-Amerikába költözött, ahol hét országban folytatott kutatómunkát: Kubában zenészeket, a brazíliai Bahiában a karnevált, Mexikóban pedig a zapatistákat fotózta, Paraguayban együtt dolgozott az Amnesty Internationallel, majd Mexikóvárosban és Chilében folytatott festészeti tanulmányokat.

Dél-amerikai tapasztalatszerzése után 2003-ban Milánóba költözött, ahol a Palazzo Realében bemutatta a Bereshit-Genesis projektet: az elektronikus segédeszközök vagy digitális manipuláció nélküli éjszakai fotózást, amely azt ábrázolja, ami szabad szemmel nem látható.

Munkái megtalálhatók neves köz- és magángyűjteményekben, többek között a Tel Aviv-i Művészeti Múzeumban, a dubaji Szalszali Magánmúzeumban és a római MAXXI Nemzeti Múzeumban. Komoly nemzetközi figyelmet keltett legutóbbi és eddigi legnagyobb egyéni kiállítása is, amely a római MACRO Testaccio Múzeum egy teljes pavilonját elfoglalta. Jelenleg Párizsban él és dolgozik a La Cité Internationale des Arts-ban.

Az izraeli fotóművész Nemes Attila által rendezett budapesti tárlata április 1-jéig tart nyitva.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp