Ossz meg egy történetet bátor zsidó nőkről!

Purimra készülődve egy új kampány indult, amely arra buzdítja a közösségi média használóit, hogy osszanak meg történeteket minél több olyan zsidó nőről, akik különböző háttérből érkeztek és más-más bőrszínűek.

A bibliai Eszter királynő szellemét idéző #ShareHerStory nevű kampányban, amely kedden indult, szefárdi, mizrahi, askenázi és egyéb származású nők történeteit ismerhetjük meg.

Purimot annak emlékére ünnepeljük, hogy a perzsa világuralkodó, Ahasvérus király (i. e. 485-465) idejében, Hámán főminiszter meg akart ölni minden zsidót a Perzsa birodalomban, ám Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárására a zsidók megmenekültek a kiirtatástól.

„Purimkor az erős nőket ünnepeljük, akik képesek változást előidézni a világban”, mondta Judith Rosenbaum a Zsidó Nők Archívumának ügyvezetője. „De ezekre a történeteknek csak akkor van hatásuk, ha újra és újra felidézzük őket, mert a nők történetei kimaradnak a hivatalos történelemkönyvekből”.

Laura Belinfante, a Repair the World digitális kampányainak vezetője szerint ez a projekt segít abban, hogy odafigyeljünk a marginálisnak tekintett hangokra is.

„Évszázadokon keresztül a nők, a színesbőrűek, és főként a színesbőrű nők attól szenvedtek, hogy senki nem tekintette fontosnak az ő nézőpontjukat. Mára a helyzet változott, és a mainstream intézmények is kezdik felismerni ezek fontosságát.”

A médiakampány során olvashatunk például Angela Buchdahlról, aki az első afro-ázsiai női rabbi és kántor volt, Dianne Cohler-Essesről, a szír-amerikai zsidó közösség első női rabbijáról vagy Alysa Stantonról, az első afro-amerikai női rabbiról.

A projektet a Jewish Multiracial Network, a Jewish Women’s Archive és a Repair the World indította el. Néhány Twitterező, például Jonah Pesner, a Religious Action Center for Reform Judaism vezetője már meg is osztotta a hashtag-et.

A szervezők várják a bátor magyar zsidó nők történeteit is!

 

#shareherstory hashtag on Twitter

See Tweets about #shareherstory on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp