Ossz meg egy történetet bátor zsidó nőkről!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Purimra készülődve egy új kampány indult, amely arra buzdítja a közösségi média használóit, hogy osszanak meg történeteket minél több olyan zsidó nőről, akik különböző háttérből érkeztek és más-más bőrszínűek.

A bibliai Eszter királynő szellemét idéző #ShareHerStory nevű kampányban, amely kedden indult, szefárdi, mizrahi, askenázi és egyéb származású nők történeteit ismerhetjük meg.

Purimot annak emlékére ünnepeljük, hogy a perzsa világuralkodó, Ahasvérus király (i. e. 485-465) idejében, Hámán főminiszter meg akart ölni minden zsidót a Perzsa birodalomban, ám Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárására a zsidók megmenekültek a kiirtatástól.

„Purimkor az erős nőket ünnepeljük, akik képesek változást előidézni a világban”, mondta Judith Rosenbaum a Zsidó Nők Archívumának ügyvezetője. „De ezekre a történeteknek csak akkor van hatásuk, ha újra és újra felidézzük őket, mert a nők történetei kimaradnak a hivatalos történelemkönyvekből”.

Laura Belinfante, a Repair the World digitális kampányainak vezetője szerint ez a projekt segít abban, hogy odafigyeljünk a marginálisnak tekintett hangokra is.

„Évszázadokon keresztül a nők, a színesbőrűek, és főként a színesbőrű nők attól szenvedtek, hogy senki nem tekintette fontosnak az ő nézőpontjukat. Mára a helyzet változott, és a mainstream intézmények is kezdik felismerni ezek fontosságát.”

A médiakampány során olvashatunk például Angela Buchdahlról, aki az első afro-ázsiai női rabbi és kántor volt, Dianne Cohler-Essesről, a szír-amerikai zsidó közösség első női rabbijáról vagy Alysa Stantonról, az első afro-amerikai női rabbiról.

A projektet a Jewish Multiracial Network, a Jewish Women’s Archive és a Repair the World indította el. Néhány Twitterező, például Jonah Pesner, a Religious Action Center for Reform Judaism vezetője már meg is osztotta a hashtag-et.

A szervezők várják a bátor magyar zsidó nők történeteit is!

 

#shareherstory hashtag on Twitter

See Tweets about #shareherstory on Twitter. See what people are saying and join the conversation.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp