Feltérképezték Európa összes zsinagógáját

Egy átfogó kutatás eredményeként készült el az az interaktív térkép, amely tartalmazza Európa összes történelmi zsinagógáját. A kutatás készítői a pusztulófélben lévő zsinagógákra is szeretnék felhívni a figyelmet.

A brit székhelyű Zsidó Örökségi Alapítvány (The Foundation for Jewish Heritage) és a Jeruzsálemi Héber Egyetem Zsidó Művészeti Központja (Center for Jewish Art) egy közös kutatás keretében térképezte fel Európa történelmi zsinagógáit. Az eredményt pedig az erre a célra létrehozott honlapon osztotta meg, amelyen nem csak térképen lehet megtekinteni a 3318 zsinagóga pontos helyét, de a zsinagógákról különféle adatokat is összegyűjtöttek a kutatók. A munka során helyi szakembereket is bevontak a kutatásba, Magyarországról például Klein Rudolf professzor segítette az adatok összegyűjtését.

Az újpesti zsinagóga
Az újpesti zsinagóga

Az adatbázisba olyan zsinagógák kerültek be, amelyek a II. világháború előtt működtek, illetve néhány, a háború utáni fontos zsinagóga is felkerült az interaktív térképre. Az oldalon amúgy lehetőség van újabb zsinagógákat jelenteni vagy adatokat kiegészíteni, például több magyarországi zsinagógánál is hiányzik a fotó. A képeken és a helyszínen kívül olyan adatok is megtalálhatóak a zsinagógákról, mint például, a tervező neve, az építés dátuma, milyen közösség használta, az épület stílusa, illetve jelenlegi állaga. Ezeken kívül pedig, hogy most éppen mire használják.

Sok zsinagóga épület ugyanis, hívek hiányában már nem imádkozásra szolgál, hanem a legkülönfélébb funkciókat lát el. Van olyan volt zsinagóga, amely uszodaként funkcionál, van, amelyben rendőrségi állomás működik, de akad olyan is, amelyet mecsetté alakítottak át. Persze említhetnénk a Dózsa György úti zsinagógában működő vívócsarnokot vagy a kecskeméti zsinagóga épületében létrehozott Tudomány és Technika Házát. A II. világháború előtt nagyjából 17 ezer zsinagóga működött Európa-szerte, a jelenleg feltérképezett zsinagógáknak viszont kevesebb mint egynegyedét használják az eredeti célra.

Az alapítvány ezért is találta fontosnak ezt a projektet, ezáltal ugyanis az európai zsidóság történelmét próbálják megőrizni. Külön felhívják a figyelmet a rossz állapotban lévő zsinagógákra, és megpróbálják a helyi hatóságokat arra ösztönözni, hogy állítsák helyre és őrizzék meg az épületeket. Egy walesi és egy fehéroroszországi zsinagóga helyreállításának érdekében már komolyabb előrelépések is történtek. Az alapítvány a jövőben szíriai és iraki zsinagógák megőrzésének érdekében is egy hasonló program elindítását tervezi.

(Jpost)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp