A lengyel elnök aláírta a Lengyelországot a holokauszt bűnei alól felmentő törvényt

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt. Az új előírásokat, amelyekről Duda utólagos normakontrollt kér ki az alkotmánybíróságtól, az elmúlt napokban elsősorban Izrael, az Egyesült Államok és Ukrajna bírálta.

Az új előírásokkal az IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik „nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva” Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy „kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét”. Az ilyen tettet pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Nem számít majd bűntettnek viszont, ha ezt „művészeti vagy tudományos tevékenység keretében” követnék el.

Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau

Duda kedd délelőtt jelentette be, hogy a törvényt alá fogja írni, s egyúttal a szólásszabadságra, valamint a bűncselekménynek minősülő tettek meghatározásának pontosságára vonatkozóan kéri ki az alkotmánybíróság véleményét. Hangsúlyozta: a törvény eleget tesz annak az Izrael által korábban megfogalmazott követelménynek, hogy ne akadályozza a holokauszt tudományos kutatását. Fontosnak nevezte, hogy a holokauszt túlélői tanúvallomást tehessenek. Kiemelte: Lengyelországnak szüksége van arra, hogy a második világháború kapcsán megvédhesse jó hírnevét.

Duda lépését kiábrándítónak nevezte kedd este Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, ugyanakkor – mint a PAP hírügynökség idézte – „fájdalmasnak és félrevezetőnek” minősítette a „lengyel haláltáborok” kifejezést. Ennek terjesztését épp az új lengyel törvény akadályozná meg.

Az izraeli külügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogszabály kapcsán továbbá is „változásokra és javításokra” számít. Megerősítette, hogy Izrael kapcsolatban áll a lengyel hatóságokkal, és jelezte: tudomásul vették az utólagos normakontroll elrendelését Duda által.

Tillerson nyilatkozatára reagálva, Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, Duda külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek elmondta: az amerikai külügyminiszter szavai világossá teszik, milyen mértékű kihívások előtt áll Lengyelország a párbeszédet és a törvényre vonatkozó magyarázatokat illetően.

Aláhúzta: Varsó nyitott az Izraellel és az Egyesült Államokkal folytatott párbeszédre, és „állandó kapcsolatban áll” az említett országokkal. Szczerski szerint Duda azáltal, hogy a törvény aláírása mellett egyúttal utólagos normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól, „eszközt teremtett az ilyen párbeszéd folytatásához”.

Izrael szerint holokauszttagadó az új lengyel törvény – Kibic Magazin

Izraelben visszatetszést keltett a holokauszttal kapcsolatos, vitatott lengyel törvény megszavazása, vezető politikusok holokauszttagadásnak nevezték a még elnöki aláírás előtt álló jogszabályt. Pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná, ha valaki – a törvény betűje szerint – a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp