Új típusú antiszemitizmus Franciaországban

Franciaországban leginkább a félmilliós zsidó közösséget érintik az utóbbi idők rasszista támadásai, amelyek egyik kiváltó okai lehetnek annak, hogy egyre több zsidó emigrál Izraelbe, írja a Magyar Nemzet.

Utoljára január végén támadtak meg egy kipát viselő nyolcéves kisfiút Párizsban, korábban vandálok támadtak meg egy kóser boltot.

A cikkben megszólal a franciaországi zsidó és muszlim közösségek kutatója, Maud S. Mandel, aki szerint a régi típusú antiszemitizmus szinte teljesen eltűnt, és a mostani támadások egyértelműen az iszlám terrorizmushoz köthető. A szakember ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem a szerteágazó és sokszínű francia muszlim közösség egészére kell itt gondolni, hanem annak egy szélsőséges szeletére.  

„Az egész helyzet azért tragikusan ironikus, mert a francia zsidó közösség történelme során egyébként sosem volt ennyire integráns része a francia társadalomnak, mint manapság”, véli a kutató.

Szerinte a muszlim és zsidó közösségek közötti feszültség egyik kiváltó oka az izraeli–palesztin háborúk mentén fellángoló ellentét.

Több mint 40.000 zsidó emigrált Izraelbe 2006 óta Franciaországból. A Magyar Nemzet adatai szerint 2014-ben 7300-an, 2015-ben 7800-an, 2016-ban 5000-en, tavaly pedig 3500-an érkeztek. Az emigrálók 10–30 százaléka végül visszatér Franciaországba, sokan pedig visszajárnak dolgozni Európába.

De a kutatások azt mutatják, hogy franciaországi zsidók bizonytalanok a jövő miatt, ezért vándorolnak el. Van, aki Izraelbe, van, aki egyszerűen egy olyan városnegyedbe, ahol erősebb a zsidó közösség.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp