Slomó, vegyél komolyabban minket és magadat is!

Radnóti Zoltán, a Mazsihisz vezető rabbija nyílt levélben reagált a Magyar Nemzetben arra, hogy Köves Slomó a helyi Fidesz-KDNP-s jelölt, Hollik István mellett kampányolt nyíltan. Szerinte Köves Slomó bocsánatkérése hiteltelen, a rabbinak pontosan tudnia kellett, hogy egy kampányhoz adja az arcát.

„Emlékszel arra a fiúra, aki úgy érkezett haza izraeli és amerikai tanulmányútjairól, hogy véget vet a magyar zsidóság politikai függőségének? És ma? Látod, milyen végtelenül szomorú magyar zsidótörténet résztvevői vagyunk mi ketten?”, írja Radnóti nyílt levelében.

Radnóti szerint Köves Slomó személyében a közösségi rendszerváltás ígérete érkezett meg a magyar zsidó közösségbe annak idején. Köves önfenntartó közösséget akart építeni, olyat, amely nem csinál állandóan eszközt az antiszemita kártyából. Azt mondta, ő nem fog a politikai hatalmasságok körül sündörögni, hanem szolgálja a híveit, mert őt már „szerencsére nem az Állami Egyházügyi Hivatal instruálja, hanem valóban a Jóisten”.

Radnóti szerint az utóbbi években nagyot változott Köves Slomó viselkedése. „Mintha kinyitotta volna kapuit a lelkedben a régen halott Állami Egyházügyi Hivatal. Mintha legyőzött, tőrbe csalt volna a múlt.”

Radnóti úgy véli, Köves mára mindent eltanult a régi Mazsihisztől, és túl is tett rajta. „Hiszen még az a „régi Mazsihisz”  sem lépett be nyíltan egy párt politikai csatlósai közé. Még a „régi Mazsihisz” sem árulta el régebben olyan nyíltan Isten ügyét, mint most te”.

A levél utal arra is, hogy Köves Slomó bocsánatkérése hiteltelen, pontosan tudnia kellett, hogy egy kampányhoz adja az arcát. „Nem akarok házi feladatokat adni neked, de vegyél komolyabban minket és magadat is. Ennél többre vagy hivatott”, írja.

Radnóti úgy gondolja, elárulja a Tórát az a rabbi, aki tekintélyét földi hatalmi érdekek szolgálatába állítja. „Szerinted Hollik István vagy Steiner Pál ténykedése fogja elvinni a szívekbe az Örökkévaló szólítását? Esetleg az állami gigahitelek vagy az ingyen átadott ingatlanok?”, teszi fel a kérdést, utalva azokra az ingatlanokra és állami támogatásokra, amelyeket az EMIH kapott az utóbbi években.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp