Köves Slomó úgy szállt be a választási kampányba, hogy észre sem vette

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija Hollik István, a Fidesz-KDNP jelöltjének kampányanyagában bukkant fel, de magyarázkodni kezdett, miután elég nagy hírverést keltett az ügy. Eszerint Köves rabbi nem tudott arról, hogy ha egy képviselőjelölt kampánykiadványában szerepel, azzal bizony a mellette való kampányba is beszáll.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Hitközség (EMIH) vezető rabbija beszállt a választási kampányba. Nincs ezzel semmi gond, megesik néha másokkal is, és ha egyszer Köves rabbi úgy gondolja, hogy Hollik István, a Fidesz-KDNP jelöltje a garancia arra, hogy az EMIH hitéleti és kulturális kiteljesedése minden szükséges segítséget megkapjon, akkor, persze, miért is ne támogathatná éppen Hollikot. Függetlenül attól, hogy a KDNP-s mit gondol Horthy Miklósról vagy milyen jó lett a frizurája. Még akkor is, ha többen úgy vélik, hogy egyházi személyeknek nem igazán kellene politikusok mellett kampányolni.

Nemrég például, maga Köves Slomó is így gondolta, hiszen egy interjúban pont arról beszélt, hogy mennyire nem tartja szerencsésnek, ha egyházfők a szószékről politikai jelölteket támogatnak. Most viszont kiderült, hogy ha egy kampánykiadványban teszik ugyanezt, akkor teljesen rendben van a dolog. Az EMIH vezető rabbija hoz is néhány olyan példát a saját honlapja kérdéseire válaszolva, amelyben szerinte egyházi vezetők átléptek egy bizonyos határt, és pártpolitikában vállaltak szerepet: Raj Tamás ás Iványi Gábor az SZDSZ, Donáth László pedig az MSZP színeiben volt országgyűlési képviselő. Ők mondjuk ezt felvállalták.

Miután felkapta a média Köves szereplését Hollik István választási kiadványában, az EMIH vezető rabbija valamiért hárítani kezdett. Szerinte ugyanis nem lépett be a kampányba Hollik mellett, sőt senki mellett sem, hiszen csupán valamilyen pártok felett átívelő konszenzus jegyében olvasható egy fideszes kampánykiadványban, hogy Hollik István személyében Köves Slomó miféle garanciákat lát. Különben is, lokális szinten bármelyik demokratikus párt jelöltje megkaphatja a rabbi támogatását, amennyiben a „belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja és cselekedetekkel is megerősíti”.

„Ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet hogy hiba volt, ezért elnézést” – mondja Köves Slomó a zsido.com-nak. De miért kellene azért elnézést kérni, ha kiállunk egy bizonyos politikai párt jelöltje mellett? Miért kell mindenféle pártok feletti konszenzusról beszélni, amikor világosan egy bizonyos párt kampányanyagában vállalunk szereplést? Miért nem lehet felvállalni, ha Hollik Istvánt, a Fideszt, esetleg a KDNP-t tartjuk támogatásra alkalmasnak?

Köves Slomónak tudnia kell, hogy a közvélemény nem tesz különbséget a különböző zsidó szervezetek és vezetőik között. Egy átlagos magyarországi választópolgárnak nem csak, hogy lövése sincs arról, mi az a Mazsihisz vagy minek a rövidítése az EMIH, de nem is igazán érdekli. Látnak viszont egy rabbit, aki a médiában a zsidókat képviseli, és amit mond, úgy értelmezik, hogy azt a zsidók mondják. Ha kiáll egy politikai párt mellett, azt úgy látják majd, hogy a zsidók azt a pártot támogatják. Már csak ezért sem szerencsés politikusok mellett kampányolni, de ha már igen, akkor bele kellene állni, és elmondani, hogy miért pont ők lennének a garancia a „zsidó közösség életének és biztonságának megőrzéséhez”, és mások pedig miért nem.

Amúgy Hollik Istvánnal tényleg nem ártana elbeszélgetni arról, hogy miféle államférfi is volt Horthy Miklós valójában.

Az EMIH politikai kapcsolatairól ebben a cikkben is lehet olvasni:

Titkolni próbálja az EMIH, hogy mennyi közpénzből finanszírozott támogatást kapott – Kibic Magazin

Az EMIH nem hajlandó elárulni egy oknyomozó portálnak, hogy mennyi közpénzből finanszírozott támogatást kapott az elmúlt hét évben. Köves Slomóék inkább trükközni próbálnak, és kétmillió forintot kérnek az adatokért cserébe. Az Átlátszó már egy ideje szeretné megtudni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) mikor, milyen forrásból, milyen célra és mekkora összegű közpénzből finanszírozott támogatáshoz jutott az elmúlt hét évben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp