Az Országgyűlés alelnöke szerint a zsidóknak méltányolni kellene Horthy Miklós döntéseit

Lezsák Sándor el nem mondott beszédét most írásban tette közkincsé, és ebből ki is derül, hogy mit gondol Horthy tevékenységéről az egyik magas rangú közjogi méltóságunk. A Zsidó Világkongresszus elnöke eközben Orbán Viktornál próbálkozott némi tiltakozással, a miniszterelnök azonban elegánsan lepattintotta az akadékoskodó Laudert.

A Horthy Miklós és menye emlékének szentelt misét végül a nagy felháborodás miatt mégsem tartották meg a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, ez azonban nem gátolta meg Lezsák Sándort, az Országgyűlés fideszes alelnökét abban, hogy közkincsé tegye azt a beszédet, amelyet elmondott volna a megemlékezésen. Lezsák a Magyar Hírlapban megjelent írásának alcíme is már elég beszédes, eszerint Horthy Miklós bizony történelmi és politikai karaktergyilkosság áldozata lett.

Horthy Miklos Adolf Hitlerrel
Horthy Miklos Adolf Hitlerrel

Lezsák szerint „Horthy Miklós az ország kiszolgáltatott helyzetében, a hitleri hadvezetéssel szemben is vette a bátorságot a lengyelországi lengyel és köztük zsidó menekültek befogadásához. A kormányzó vette a bátorságot, hogy Európában egyedül fegyveresen védje meg honfitársainkat, a budapesti zsidóságot, és hogy amíg csak lehetett, ellenálljon a zsaroló Hitler követeléseinek a zsidóság érdekében is”. Éppen ezért az Országgyűlés alelnöke úgy véli, hogy teljesen természetes dolog a holokauszt emléknapján Horthyra emlékezni.

Lezsák Sándor azonban nem éri be ennyivel, és közvetlenül a zsidósághoz is intéz némi iránymutatást: „zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben” – olvasható az el nem mondott beszéd szövegében.

Hogy Lezsák pontosan kikre gondol, amikor zsidó honfitársakról ír, akik méltányolták volna Horhy döntéseit, az nem egészen világos. Abban ugyanis kivételesen még a Mazsihisz és az EMIH vezetői is egyetértenek, hogy Horthy Mikós sok mindenre érdemes lehet, de a méltatásra biztosan nem.

Annyira nem, hogy az MTI beszámolója szerint az emlékmise kapcsán Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke levelet írt Orbán Viktornak, hogy az általa vezetett intézmény megdöbbenéssel és nagy csalódással értesült arról, hogy a Horthy Miklós emlékére tervezett január 27-i misén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is felszólalt volna, éppen a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján.

Lauder provokatívnak nevezte a tervezett eseményt, szerinte ugyanis különösen zavaró, hogy egy magas rangú közjogi méltóság részvételével legitimitást adnak neki. A Zsidó Világkongresszus elnöke a levélben szégyentelen antiszemitaként említette Horthy Miklóst, és úgy fogalmazott, hogy az általa a magyarországi zsidó közösségre szabadított terror lehetővé tette, hogy megfosszák őket jogaiktól és emberi mivoltuktól. A zsidók százezreinek deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepét pedig sohasem szabad elfeledni és megbocsátani.

A miniszterelnök, aki nemrég maga nevezte Horthyt különleges államférfiúnak, válaszolt is Laudernek. Orbán Viktor ezzel a rövid mondattal pattintotta le a Zsidó Világkongresszus elnökét: az általa jelzett ügy már „megszűnt létezni”.

Ezt írtuk korábban a témával kapcsolatban:

Vajon miért? – Kibic Magazin

Ismét magasra csaptak az indulatok Horthy Miklós személye körül a Facebook-on, amikor kiderült, hogy a magyar kormányzó születésének 150-dik évfordulójára emlékeznek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban (azaz Pest legrégebbi templomában) január 27-dikén, a holokauszt emléknapján. A Megemlékezésen felszólal Boross Péter, Lezsák Sándor és Szakály Sándor.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp