Meghalt a sobibóri haláltábor utolsó ismert túlélője

Kilencvenhat évesen meghalt Arkagyij Vajszpapir, aki a lengyelországi sobibóri haláltáborból egy lázadás során menekült meg.

Arkagyij Vajszpapir 1921-ben született a dél-ukrajnai Herszon megye egyik falujában. 1941-ben hívták be a szovjet hadseregbe, és részt vett Kijev védelmében. 1943-ban súlyosan megsebesült, fogságba esett, és zsidó származása miatt a sobibóri koncentrációs táborba szállították.

Tisztek a sobibori haláltábornál
Tisztek a sobibori haláltábornál

Egyike volt azon keveseknek, akiket nem küldtek azonnal a gázkamrába, ehelyett munkára fogták. 1943 októberében a foglyok lázadást szerveztek az őrök ellen, és mintegy tíz őrt megöltek. Vajszpapir a nyolc szervező egyike volt. A lázadás során a tábor foglyainak mintegy fele, hatszáz ember szökött meg, százukat azonnal elfogták, kétszáz társukat pedig később. Vajszpapir egyike volt annak a 47 embernek, aki megmenekült, és túlélte a második világháborút.

A felkelés után a náci őrök agyonlőtték a többi foglyot, és felszámolták a tábort. 1942 márciusa és 1943 októbere között mintegy 167 ezer embert – szinte kizárólag zsidókat – gyilkoltak meg Sobibórban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum adatai szerint.

Vajszpapir egész családját elveszítette Ukrajna náci megszállása alatt – közölte a német holokauszt emlékközpont. A férfi a háború után megnősült és két fia született. Arkagyij Vajszpapir 1994-ben történt nyugdíjba vonulásáig Kelet-Ukrajnában dolgozott, utána költözött Kijevbe. 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp