Trump fel akarja függeszteni a palesztin segélyeket

Donald Trump azzal fenyegette meg a palesztinokat, hogy felfüggesztik a nekik nyújtott segélyeket, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították az elnök kijelentését, írta az MTI. Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel találkozott Trump a 48. Világgazdasági Fórumon . Megbeszélésük után kijelentette, hogy a palesztinok semmibe vették az USA-t, mert nem találkoztak Mike Pence alelnökkel közel-keleti látogatásán.

Az Index szerint egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították.

Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Trump úgy véli, hogy a békefolyamat továbbvitelét szolgálta, hogy az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és nem érti, ez miért bőszítette fel a palesztinokat. 

“A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. De erről nem kell többet tárgyalnunk.”

Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnöki hivatal szóvivője azonban ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp