Hogyan mentett zsidókat Himmler fizikoterapeutája?

Félix Kersten zsidókat, homoszexuálisokat, ellenállókat mentett Himmler alkalmazottjaként. Mégis a mai napig nem kapta meg a Világ Igaza Díjat. Az ő személyének és tetteinek bemutatásával emlékezünk a holokauszt áldozataira.

Felix Kersten Észtroszágban született 1898-ban. Tanulmányai elvégzése után Berlinbe került, ahol egy neves fizikoterapeuta (Dr. Ko) mellett dolgozott, aki később ráhagyta klinikai osztályának irányítását. Kersten tehetségének gyorsan híre ment, és hamarosan hozzá járt kezelésre a weimari köztársaság arisztokráciájának színe-java. Még a román király fájdalmait is ő enyhítette, mestere volt a gyógyászati célú masszázsnak. Karrierje és vagyona gyönyörűen ívelt felfelé a II. világháborúig.

Az SS vezetője, Heinrich Himmler, aki a zsidó népirtás fő szellemi atyja volt, súlyos gyomorbántalmakkal küzdött. Kersten gyógyította és kezelte, és Himmler személyi orvosává és masszőrévé akarta tenni. Az orvos egy darabig ellenállt, majd Himmler megfenyegette, ha nem fogadja el az állást, akkor koncentrációs táborba küldi.

Felix Kersten és Himmler
Felix Kersten és Himmler

 

Munkája során Kersten rengeteg információt hallott azokról a borzalmakról, amelyeket a nácik elkövettek, és elhatározta, hogyha a sors arra kényszerítette, hogy egy ilyen ember mellett kell dolgoznia, akkor ezt arra használja majd, hogy életeket mentsen.

A módszere az volt, hogy egy masszázsért egy életet kért cserébe, és nem fogadott el fizetséget Himmlertől. Munkaszolgálatosokat, ellenállókat, homoszexuálisokat és sok más embert mentett így meg. Mindig felírta egy papírra az illető nevét, Himmler pedig teljesítette a kérését. Kersten élete folyamatos veszélyben volt. Himmler csak látszólag volt egy jólnevelt úriember, valójában egy kiszámíthatatlan szörnyeteg volt, aki sokszor viccelődött a következővel: „Sokba kerülnek Dr. Kersten kezelései, mindig meg kell bocsátanom valakinek.”

Egy alkalommal azonban megtagadta Kersten kérését. Az orvos azt kérte, hogy engedjen szabadon egy csoport deportálásra szánt zsidót. De Himmler erről hallani sem akart.

A háború vége felé, amikor Himmler már érezte, hogy vesztésre állnak, úgy gondolta, hogy azoknak a segítségével egyezik ki a szövetségesekkel, akiket eddig parazitának titulált és meg akart semmisíteni. Kersten gyorsan észrevette, hogy változtak a főnöke érdekei, és megszervezett egy találkozót Himmler és a Zsidó Világkongresszus Svéd delegáltja Norbert Masur között.

  1. április 20-dikán Hitler az 56-dik születésnapját ünnepelte. A Vörös Hadsereg már Berlinhez közeledett. Himmler a születésnapról egyenesen a Kerstenhez ment, hogy találkozzon a svéd Masurral.

Himmler két és fél órán át hazudozott és próbálta igazolni a saját tetteit, miközben a két másik férfi próbált arra koncentrálni, hogy a lehető legtöbb zsidó életét tudják megmenteni.

Felix Kersten
Felix Kersten

Végül sikerült nekik, Himmler több ezer foglyot engedett el, a legtöbbjük fiatal zsidó nő volt, akiket ezután Svédországba szállítottak. Az egyikőjük Aryeh “Lova” Eliav izraeli politikus későbbi felesége volt, Tania Zvi.

Kersten Svédországban telepedett le, ahol 1960-ban halt meg. Leszármazottai a mai napig is arra várnak, hogy az izraeli hatóságok belássák, őt is méltó hely illeti meg a Világ Igaza Díjasok között.  

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp