Talán jobb lett volna, ha Osztie bocsánatot kér

Elmarad a Horthy emlékmise a holokauszt-emléknapon. A szervezők hisztériakeltésről beszélnek, pedig talán jobb lett volna egyszerűen bocsánatot kérniük a felháborodott kommentelőktől.

Szerdán még úgy próbálták enyhíteni a nagy felháborodást kiváltó esetet a szervezők, hogy Horthy mellett az auschwitzi áldozatokra is emlékeztek volna a január 27-re kitűzött szentmisén. Csütörtökön aztán Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke bejelentette, elmarad a tervezett szentmise. 

Osztie Zoltán szerint a két időpont egybeesése véletlen volt, eszükbe sem jutott, amikor elkezdték a szervezést.

„Megnéztem a liturgikus naptárban és az én naptáramban, melyik szombat szabad még. Ez a hétvége állt legközelebb Horthy Miklós halálához, mindig ekkor szerveztük az elmúlt években is a megemlékezést”, mondta, majd kijelentette: „Én nem vagyok antiszemita. Választott népnek ismerem el a zsidó népet, nem gyűlölködöm a zsidókkal szemben.”

Talán hihető a KÉSZ elnökének bejelentése. A mai világban pedig különösen fontos értékelni, hogy a közfelháborodás még hoz eredményt, hogy érdemes a szavunkat felemelni.

 

Bár továbbra is furcsa, hogy a kormányzó születésének 150-dik évfordulóját miért a halálának (február 9) időpontjához közel szerették volna megtartani.

Sajnálatos módon azonban Osztie az interjúban nem állt meg itt, hanem azt is hozzátette, hogy csupán azok csinálnak „hisztériát és médiakampányt” ebből az ügyből, „akik gyűlölködnek, árkot ásnak, akik szembe helyezkedni akarnak”.

Talán ezt nem kellett volna mondania.

Talán a gyűlöletkeltés most nem ezen a szűk rétegen múlik.

Talán ez a szűk réteg is hibázik, talán nincs benne kellő belátás bizonyos esetekben, de nem most.

Talán az árkot ma elsősorban azok ássák, akiknek a kezében hatalom van.

Talán ezt nem érdek nélkül teszik.

Talán jobb lett volna ebben az esetben Osztienak egyszerűen bocsánatot kérni.

És jobb lett volna nagyvonalúan annyit mondani, sajnálatos, hogy olyan világban élünk, ahol minden tévedés ilyen érzékenységeket sért.

Talán jobb lenne arra törekedni, hogy minél kevesebb emberben legyen ennyi sértettség.

Valakinek ezt már el kellene kezdeni.  

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp