Heisler: “Érdemes lenne az érzékenységekről párbeszédet kezdeményezni”

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke, Osztie Zoltán plébános szerda este felhívta a Mazsihisz elnökét, és bocsánatot kért, tudtuk meg Heisler Andrásról.

“A plébános úr a telefonban biztosított arról, hogy semmi szándékosság nem volt abban, hogy pont a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra tette a szentmise időpontját. Ő egész egyszerűen nem tudta, eszébe sem jutott, hogy január 27-ének ilyen kiemelt jelentősége van.”, mondta a Mazsihisz elnöke a Kibic megkeresésére válaszolva. Osztie Zoltán ugyanis azt nyilatkozta a szemlelek.blog.hu-nak adott interjúban, hogy fel  fogja hívni Heisler Andrást, a Horthy emlékmise kapcsán kialakult helyzet alkalmat adhat arra, hogy higgadtan beszéljünk a lényegről, az érzékenységekről. “Lássuk be, hogy időnként olyan gyanúval, rosszindulatú feltételezéssel közeledünk egymáshoz, aminek nincs valóságalapja! “, mondta az interjúban a plébános.

Heisler András elmondta, hogy Osztie Zoltán elnézést kért, nem akart senkit megbántani, és hisz abban, hogy a zsidóság a kereszténység „idősebb” testvéreként egyazon kultúrához tartozik.

Heisler András
Heisler András

A Mazsihisz elnöke a válaszában a következőket próbálta egyértelművé tenni:

– komoly hiba volt döntésük, nem véletlen, hogy erős indulatokat keltett bel- és külföldön egyaránt

– mindenkinek joga bárki részére Szentmisét celebrálni, ebbe nekünk semmi beleszólásunk nincs, de Hortrhyról az Emléknapunkon megemlékezni nem lehet

– Elfogadhatatlan, ha a Szentmisén a holokauszt áldozatairól és Horthyról együtt történik megemlékezés

– Döntésüket a Szentmise elhalasztásáról azonban a Mazsihisz örömmel örömmel vette.

Heisler András azt is elmondta: a 27-i Horthy  emlékmise lemondását követően nem szeretné, ha a közélet győzelemről, vagy vereségről beszélne. Egy hibás döntés korrekciójával a józan ész diadalának örülhetünk, hiszen ezzel mindenki, legfőképpen Magyarország számára megnyugtató megoldás született

“Mindketten egyetértettünk abban, hogy érdemes lehet egy olyan párbeszédet kezdeményezni, ahol a kialakult konfliktus kapcsán őszintén és a média harsányságánál nyugodtabban és mélyebben tudnánk a felmerült kérdésekről egymással beszélni. Hogy ez mi legyen, konferencia, vagy valami más, el lehet majd később dönteni. S bár nyilvánvalóan plébános úrral sok dolgot másképp ítélünk meg, hívása korrekt és „emberi” volt”, tette hozzá a Mazsihisz elnöke.     

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp