A Facebookon szerveződik tiltakozás a holokauszt emléknapjára meghirdetett Horthy-mise ellen

A Horthy-mise szervezői szerint nincs semmi gond azzal, hogy pont az auschwitzi haláltábor felszabadulásának nemzetközi emléknapján tartják a megemlékezést. A Facebookon már elkezdődött a tiltakozás megszervezése, és a Mazsihisz is megszólalt a misével kapcsolatban.

A Keresztény Értelmiségeik Szövetsége (KÉSZ) Budapest Belvárosi Csoportja valamiért pont január 27-re, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjára időzített egy misét, amelyen a 150 éve született Horthy Miklósra és a 100 éve született Horthy Istvánnéra emlékeznének. Mivel egyikük születésnapja sem esik erre a dátumra (a kormányzó június 18-án, a menye pedig január 14-én született), ezért elég nagy felháborodás követte az esemény nyilvánosságra kerülését. Mi is írtunk erről:

Vajon miért? – Kibic Magazin

Ismét magasra csaptak az indulatok Horthy Miklós személye körül a Facebook-on, amikor kiderült, hogy a magyar kormányzó születésének 150-dik évfordulójára emlékeznek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban (azaz Pest legrégebbi templomában) január 27-dikén, a holokauszt emléknapján. A Megemlékezésen felszólal Boross Péter, Lezsák Sándor és Szakály Sándor.

Az üggyel kapcsolatban a Mazsihisz is megszólalt, Heisler András, a hitközség elnöke nyílt levelet írt Lezsák Sándornak, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnökének, aki a meghirdetett program szerint beszédet fog mondani a megemlékezésen. Heisler szerint a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján Horthy Miklósra emlékezni „csak a történelem meghamisításával lehet”. A Mazsihisz elnöke levelében arra hívja fel Lezsák figyelmét, hogy „kegyeletes megemlékezés inkább a Donnál halálra fagyott honvédeknek és munkaszolgálatosoknak jár, a Horthy-rendszer szociális igazságtalanságait elszenvedő szegényparasztság emlékének, a több százezer Auschwitzba deportált zsidó testvérünknek és az ártatlan civil áldozatoknak jár”.

A Facebookon civilek kezdtek el tüntetést szervezni ,Tiltakozás a Horthy-mise ellen és emlékezés az áldozatokra címmel hoztak létre eseményt a közösségi oldalon. A tiltakozás a mise időpontjában lesz a Március 15. téren, ahol a misének helyet biztosító Belvárosi Plébániatemplom is található.

Megkerestük az emlékmisét szervező KÉSZ Budapest Belvárosi Csoportjának elnökét, hogy megkérdezzük tőle, mégis hogyan gondolták mindezt, miért pont január 27-én akarnak Horthyra emlékezni, tisztában voltak azzal, hogy ez a dátum már 2005 óta Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, illetve, most, hogy már nyilván értesültek erről, nem tervezik esetleg egy másik napon megtartani a miséjüket. Választ ezidáig nem kaptunk, azonban a plébánia oldalán megjelent, az eseményhez fűzött friss kiegészítést olvasva nincs is több kérdésünk.

A szervezők ugyan eredetileg csak Horthy Miklósra és Horhy Istvánnéra emlékeztek volna január 27-én, de most hirtelen az első világháborúban elesettekre, sőt „az ártatlanul elhurcolt auschwitzi áldozatokra is” emlékezni kívánnak. Megjegyzik ugyanakkor, hogy zsidó származású tisztek „1918 után Horthy Miklós Nemzeti Hadseregében szolgálták tovább a hazát a kommunista elnyomással szemben”, ráadásul „Horthy Miklós kormányzóként mindvégig támaszkodott azokra a magyarországi nagyvállalkozókra és tudósokra, akik a zsidóság köréből tanácsaikkal segítették a haza talpra állítását a trianoni tragédiát követően”.

Hivatkoznak még az alaptörvénybe foglaltakra, miszerint „a német megszállás lényegében véget vetett Magyarország szuverén létezésének”. Az is kiderül, hogy a mise szervezői szerint Horthynak a deportálásokhoz semmi köze nem volt, sőt amint tehette megállította a magyar zsidók elhurcolását. Hogy az általuk meghirdetett megemlékezés pont egybeesik az auschwitzi haláltábor felszabadításának emléknapjával, az csakis a véletlen műve, aki pedig mást felételez, az rosszindulatú.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp