Vajon miért?

Ismét magasra csaptak az indulatok Horthy Miklós személye körül a Facebook-on, amikor kiderült, hogy a magyar kormányzó születésének 150-dik évfordulójára emlékeznek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban (azaz Pest legrégebbi templomában) január 27-dikén, a holokauszt emléknapján.

A Megemlékezésen felszólal Boross Péter, Lezsák Sándor és Szakály Sándor.

Január 27-dike azért lett a zsidók teljes megsemmisítését kitűző népirtás napja, mert 1945-ben ekkor szabadította fel a vörös hadsereg Auschwitzot, a legnagyobb zsidó megsemmisítő tábort.

Horthy-mítosz?

Horthy Miklós megítélése a 20-dik századi történelem folyamán nagyon ellentmondásos volt, különösen, ami az antiszemitizmushoz való viszonyát illeti.

Vannak, akik azt emelik ki, hogy Horthy volt az, aki leállította a deportálásokat, illetve megmentette a budapesti zsidóságot.  Vannak viszont, akik szerint ez is része a Horthy-mítosznak. Sebők János egy cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy Horthy csupán azért állította le a deportálásokat, amelyeket addig minden gond nélkül eltűrt, mert érezte, Németország vesztésre áll, és neki kell majd a nácik csatlósaként elszámolnia a győztesek előtt. A vörös hadsereg már Magyarország határaihoz közeledett, az angolszász szövetségesek pedig egyértelműen elítélték a deportálásokat. Végül Bethlen István javasolt Horthy számára kiutat a szorongató helyzetből, és egyértelműen kérte a zsidók deportálásának felfüggesztését. Az új kormány zsidókérdéssel kapcsolatos teendőiről azt írta Horthynak szóló levelében: „feladata az lenne, hogy véget vessen annak az embertelen, ostoba és magyar jellemhez nem illő kegyetlen zsidóüldözésnek, amellyel a jelenlegi kormány a magyar nevet bemocskolta a világ szemében, és amely a legfertelmesebb korrupció, rablás és tolvajlásnak vált a kútforrásává(…).”

Horthy Miklós és Hitler
Horthy Miklós és Hitler

Személye máig indulatokat kavar

Horthy megítélése a közvéleménykutatások szerint is ellentmondásos. A Medián 2006-ban végzett felmérése szerint a megkérdezettek 18%-a inkább pozitívnak, 48%-a inkább negatívnak tartja tevékenységét. A baloldali és a liberális szavazók megítélése sokkal rosszabb Horthy irányában, mint a jobboldaliaké. A Medián 2007 végén végzett felmérése során a 7. legalkalmasabb államférfinak találtatott Horthy személye a magyar történelmi alakok közül.

Magyarország első köztéri Horthy-szobrát 2012. május 13-án avatták fel a Somogy megyei Kerekiben. A fából készült egész alakos szobrot az avatást követően pár nappal a zsidó származású Dániel Péter budapesti ügyvéd vörös festékkel leöntette, majd Facebook profilján hirdette. A szobrot azóta helyreállították, és kamerával folyamatosan őrzik.

Elie Wiesel Nobel-békedíjas erdélyi születésű zsidó származású Holokauszt-túlélő véleménye szerint „Horthy Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt.” 

Nyilaskereszt és antiszemita felirat 1938-ban.
Nyilaskereszt és antiszemita felirat 1938-ban.

Horthy megítélésében azonban a zsidóság sem egységes, amelyet Blumgrund János példája is igazol, aki Horthy kenderesi újratemetése után a következő feliratú koszorút helyezte el a síron: ,,Megemlékezésül egy hálás magyar zsidó a sok közül.

Vajon miért?

Mindezt figyelembe véve, és megpróbálva objektívnek maradni ebben a roppant érzékeny ügyben, mégiscsak felmerül a következő kérdés: Horthy Miklós születésnapja június 18-ra esik. Vajon miért van szükség arra, hogy épp a zsidók megsemmisítésére emlékező gyásznapon tartsanak megemlékezést az oly vitatott megítélésű magyar kormányzóra?

A választ az olvasóra bízzuk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp