Titkolni próbálja az EMIH, hogy mennyi közpénzből finanszírozott támogatást kapott

Az EMIH nem hajlandó elárulni egy oknyomozó portálnak, hogy mennyi közpénzből finanszírozott támogatást kapott az elmúlt hét évben. Köves Slomóék inkább trükközni próbálnak, és kétmillió forintot kérnek az adatokért cserébe.

Az Átlátszó már egy ideje szeretné megtudni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) mikor, milyen forrásból, milyen célra és mekkora összegű közpénzből finanszírozott támogatáshoz jutott az elmúlt hét évben. Az oknyomozó portál már több mint egy éve próbálkozik adatokat kérni Köves Slomóéktól, szerettek volna például információkat kapni arról a 460 milliós uniós támogatás sorsáról, amit az EMIH a mádi rabbiház és zsinagóga felújítására kapott, de a 168 óra és a Klubrádió tulajdonosaival kapcsolatban is tettek fel kérdéseket. Legutóbb pedig a támogatások alapadatait szerették volna közérdekű adatigénylésként kikérni. A hitközség azonban ezidáig egyetlen megkeresésükre sem válaszolt.

Köves Slomó Csepreghy Nándor államtitkárral a Mádi Rabbiház avatásán (Fotó: Komka Péter/MTI)
Köves Slomó Csepreghy Nándor államtitkárral a Mádi Rabbiház avatásán (Fotó: Komka Péter/MTI)

Állami támogatásokból viszont akadt bőven az utóbbi időben, a fentieken kívül az EMIH vásárolt magának egyetemet, kóser vágóhidat, idősek otthonát, kulturális központot, kiadott Talmud-fordítást, de kapott nemrég karitatív tevékenység fejlesztésére is 200 millió forint uniós forrást. Az Átlátszó megjegyzi, hogy a hitközség szinte mindegyik eseményére, beruházására kap valamilyen támogatást, így például a marketing szempontjából kiemelkedő fontosságú Cedek nevű jótékonysági szervezetének ünnepi ételosztásaira is.

Mindeközben az EMIH fontos szerepet tölt be az állami propagandában, a közszolgálati és az egyéb kormányközeli média szinte kizárólag csak Köves Slomót szerepelteti, amikor valamilyen zsidósággal kapcsolatos kérdésben kellene megszólítani valakit. A kormány jelenlegi kampányát pedig azzal támogatta meg a hitközség, hogy Köves rabbi kijelentette, nem antiszemitizmus a zsidó származású Sorost főellenségként beállítani. Eközben viszont folyamatosan az éppen változni próbáló Jobbik antiszemitizmusáról nyilatkozik.

Az Átlátszó arra is felhívja a figyelmet, hogy a rengetegnek tűnő közpénzből finanszírozott támogatás nem igazán lenne indokolt az EMIH hazai zsidóságon belüli támogatottsága alapján. Bár Köves Slomó egy tavalyi Magyar Narancsnak adott interjúban 15 ezer aktív tagról beszél, a felajánlható egyházi 1 százalékot 2017-ben ennél jóval kevesebb, 2571 személy utaltatta az EMIH számlájára.

Tehát adott egy kis egyház, sok állami támogatással, amely fontos közéleti kérdésekben nyilatkozik meg. Emiatt az oknyomozó portál fontosnak találta, hogy akár a bíróság segítségével jussanak hozzá a körérdekű adatokhoz, az EMIH számára juttatott közpénzek helyzetével kapcsolatban. Mint írják, a perben a hitközség először a bíróság, a Fővárosi Törvényszék hatásköri illetékességét vitatta, de ezt a kísérletet megalapozatlannak ítélte a megcélzott Pesti Központi Kerületi Bíróság, így az ügy visszakerült a törvényszékre. Ezután egy levél érkezett a szerkesztőséghez, amelyben az az EMIH arról nyilatkozik, hogy az adatigénylés teljesítése 2.346.960 forintba fog kerülni az Átlátszónak, mivel két fő, összesen 420 órát fog dolgozni azon, hogy válaszoljon arra a négy kérdésre, hogy a hitközség mikor, milyen forrásból, milyen célra és mekkora összegű támogatáshoz jutott az elmúlt hét évben.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy az ilyen trükközést akkor szokták igénybe venni, amikor valamiért eltitkolni próbálnak közérdekű adatokat a nyilvánosság elől. Ilyenkor az adatokért cserébe pénzt követelők arra játszanak, hogy az újságoknak általában nem áll rendelkezésükre ilyen nagyságrendű összeg, és így elállnak a további kellemetlen kérdezősködéstől. Ez általában a titkolózni próbáló állami és önkormányzati szervezetek, cégek részéről bevett gyakorlat, egy egyháztól azonban elég szokatlan az ilyen jellegű megoldás.

Az EMIH reakciója ebben a cikkben olvasható:

Az EMIH nyilvánosságra hozná a közpénzből származó bevételeit – Kibic Magazin

Az Átlátszótól még kétmillió forintot szeretett volna az adatokért, most már egy internetes felületet is létrehozna az EMIH, hogy ott hozza nyilvánosságra a közpénzből finanszírozott támogatásokat.

(Átlátszó)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp