Izraeli rabbik bújtatnának afrikai menekülteket

Anna Frank esete ihlette meg azokat az izraeli rabbikat, akik deportálás előtt álló afrikai menedékkérőket akarnak bújtatni otthonaikban. Susan Silverman rabbi, az amerikai humorista Sarah Silverman testvére szervezi azt a kezdeményezést, amely 40000 szudáni és eritreai bevándorló védelmét tűzte ki célul a múlt héten. A rabbik meg akarják akadályozni a menekültek Izraelből való kitoloncolásukat.

A Sarah Silverman nővére által elindított aktivista programot Anna Frank esete inspirálta, a rabbik azt szeretnék elérni, ha minél több izraeli fogadjon be és bújtasson afrikai menedékkérőket.

Eritreai menedékkérők
Eritreai menedékkérők

A 40000 afrikai bevándorló kitelepítése áprilisban kezdődne, és előreláthatólag két éven át folyna.

„Ki lenne hajlandó befogadni közületek menedékre szoruló embereket?”, tette fel a kérdést Susan Silverman rabbi a Rabbik az emberi jogokért nevű gyűlésen Jeruzsálemben, ahol bejelentette az új kampány lényegét. Mind a 130 meghívott azonnal felemelte a kezét. Silverman reméli, hogy nem lesz szükség ténylegesen erre az akcióra, és az izraeli kormányt már a tervük megfogalmazása is jobb belátásra bírja.

Az aktivistaként, íróként és rabbiként dolgozó Silverman 2006-ban költözött Izraelbe Bostonból. A Rabbik az emberi jogokért szervezet jelenleg vizsgálja Silverman elképzeléseit, és a gyűlésen résztvevő 130 rabbi továbbítja a terveket a saját közössége felé Izrael különböző részein. A tiltakozó akcióról így tudni fognak a kibucokban, moshavokban és Izrael számos zsinagógai közösségében is.

„Anna Frank a legismertebb azok közül, akiket annak idején azért bújtattak, hogy megmentsék az életét. Számos írásos bizonyítékunk van arra, hogy sok afrikai menekültet is a halálba küldenénk a kitoloncolással,”, mondta Silverman a Haaretz című izraeli lapnak. A rabbi azokra a jelentésekre utalt, amelyek szerint egyes menedékkérőkre kínzás vár, ha visszatérnek országukba. Ezen kívül az emberkereskedők markába is kerülhetnek, ha elfogadják az izraeli kormány ajánlatát.

„Emberek az életüket kockáztatták, hogy zsidókat mentsenek meg, és most a mi zsidó államunk azt mondja, nem akarja vállalni a demográfiai növekedés kockázatát a rászorulók megsegítése érdekében? A miniszterelnökünk úgy beszél, mint annak idején az egyiptomi fáraó, aki azt mondta, hogy a zsidó rabszolgák el fognak szaporodni, és többen lesznek, mint mi, egyiptomiak.”, jelentette ki Silverman.

Silverman az amerikai humorista Sarah Silverman idősebb nővére. A rabbi abban bízik, hogy az amerikai zsidókat is az ügy mellé tudja állítani, és közösen megakadályozhatják a kitoloncolást.

Sarah Silverman (balra), mellette nővére, Susan Silverman rabbi
Sarah Silverman (balra), mellette nővére, Susan Silverman rabbi

Benjamin Netanjahu január elején jelentette be, hogy kiutasítják az országból azokat az eritreai és szudáni illegális bevándorlókat, akik az elmúlt egy évtizedben szivárogtak be Izraelbe. A zsidó állam most azzal fenyegette meg a migránsokat, hogy begyűjtik és fogva tartják őket a továbbiakban, ha nem fogadják el a fejenként felajánlott 3500 dollárt és mennek el Izraelből egy afrikai államba.

Az ENSZ aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, és felszólította Izraelt, hogy ne deportálja a menedékkérőket a Szahara déli részén fekvő országokba.

A menedékkérők Izrael déli határán léptek be az országba. Sokan a jobb élet reményében érkeztek, de voltak, akik háborúk és politikai konfliktusok elől menekültek.

Izrael 2010-ben kezdett kerítést építeni az egyiptomi határon. A folyamat 2013-ra fejeződött be, és megállította a menekültek beszivárgását az országba. Az Izraeli Védelmi Minisztérium szerint 2016-ban összesen 11 embernek sikerült átjutnia a határon.

A menedékkérők befogadása csak egyike azoknak az akcióknak, amelyeket a Rabbik az emberi jogokért szervezet tenni készül az Anna-Frank által inspirált tiltakozás keretében. Egy másik terv szerint az aktivisták menekülteket vinnének a Yad Vashem Világ Igaza nevű kertjébe, hogy felrázzák a zsidó világot. A Világ Igaza díjat ugyanis azok kapták meg, akik nem voltak zsidók és kockára tették az életüket a zsidókért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp