A budapesti gettó felszabadításának évfordulója alkalmából ütközött egyet a Mazsihisz és az EMIH

A Mazsihisz szerint az EMIH szándékosan szervezte rá saját megemlékezését az övékre, és ezt egy közleményben is számon kéri. A megemlékezések közben rendre lezajlottak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egy közleményt adott ki arról, hogy ebben az évben az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azzal próbálta megzavarni a budapesti gettó faleszabadításának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésüket, hogy a sajátjukat is egy közeli időpontra hirdették meg. Vagyis a Mazsihisz megemlékezése 10 órakor kezdődött a Dohány utcai zsinagógában, az EMIH pedig 11-re várta az emlékezni vágyókat szintén a Dohány utcában általuk létrehozott gettóemlékfalnál. Így aztán a mindkét eseményre meghívottak kénytelenek a Mazsihisz megemlékezése közepén távozni, hogy átérjenek az EMIH-hez.

Résztvevők #weremember/#emlékezzünk felirattal a kezükben a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Résztvevők #weremember/#emlékezzünk felirattal a kezükben a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

„Idén a megemlékezést nem a szélsőjobboldali neonácik, nem a muszlim fundamentalisták, hanem az EMIH „egységesnek” mondott chabad szervezete próbálja megzavarni azzal, hogy az általuk építtetett Dohány utcai „díszlet-gettófalnál” rászerveznek rendezvényünkre egy másik gettó megemlékezést. A jó szándékú politikusok, önkormányzati képviselők csak kapkodják fejüket: kérik, hogy a Dohány utca padsorainál a széleken biztosítsunk számukra helyet, hogy az emlékező istentiszteletünk közepette a lehető legtapintatosabban tudják elhagyni zsinagógánkat és átrohanni a másik megemlékezésre” – olvasható a Mazsihisz közleményében.

A Mazsihisz szerint ezzel „a chabad cirkuszi vetélkedőt csinál a budapesti zsidók emlékezéséből, közösségünk megosztására használja azt, politikai tőkét akar kovácsolni belőle, miközben félrevezeti a jószándékkal emlékezéseinkre látogató barátainkat”. A Mazsihisznél úgy vélik, hogy amit az EMIH csinál „az hamis, az nem a magyar zsidóság érdekeit, hanem kizárólag saját szervezetük pozicionálását szolgálja. Addig, amíg az EMIH és a Magyarországra betelepült chabad mozgalom ezzel az attitűddel dolgozik, a magyar diaszpóra és őseink tradíciói veszélyben vannak.”

Az EMIH már évek óta tart külön megemlékezéseket az általuk 2014-ben létrehozott gettóemlékfalnál. Eddig azonban mindig esti vagy délutáni időpontot választottak, ami nem esett egybe a Mazsihisz hagyományosan délelőtti eseményével.

Tarlós István főpolgármester beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)
Tarlós István főpolgármester beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A megemlékezések ennek ellenére rendben lezajlottak, a Dohány utcában Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott, amelyben az MTI beszámolója szerint kifejtette, hogy „Magyarország és a főváros túlnyomó többsége ma összefog annak érdekében, hogy ebben a hazában semmilyen etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozó honfitársunk ne szenvedhessen el sérelmet, hogy hasonló szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg”. Majd arra is emlékeztetett, hogy a budapesti gettó területén több tízezer ártatlan ember szenvedett, és több ezer vesztette életét a második világháború kegyetlen végjátékában. Tarlós szerint „nehéz, de kötelező a 20. század egyik legkegyetlenebb időszakáról beszélni, mert a bűnre és a felelősségre emlékeztet. A magyarországi zsidóság története mindig is elválaszthatatlan volt a magyarság történetétől”.

Heisler András beszédében kijelentette: „ami történt, az az emberiség szégyene, soha nem megbocsátható, jóvátehetetlen, de a rombolás és az újjáépítés nem múló emlékezete reményt és jövőt jelenthet, ha mind úgy akarjuk”. „S mi úgy akarjuk, de egyedül nem megy. A diaszpóra élni akaró zsidósága Magyarországon csak a többségi társadalom együttműködésével képes erre. Nem rövidtávú, hirtelen felismerésen alapuló szavazatszerző filoszemitizmusra, hanem befogadó és elfogadó társadalomra vágyunk” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Pár száz méterrel odébb, az EMIH emlékfalánál Oberlander Báruch rabbi, a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője mondott beszédet. A rabbi úgy látja: „amíg a társadalomban létezik kirekesztés és gyűlölet, addig a holokauszt során meggyilkolt mártíroknak van érvényes üzenete a jelenre. A mártírok sorsa arra tanít, nem szabad hagyni, hogy a nézeteltérések, véleménykülönbségek személyes gyűlöletté váljanak”. Oberlander szerint „nem szabad csak a mártírok halálára emlékezni, és elfelejteni az életüket, hogy miként ünnepelték a szombatot, mit ettek, és hogyan házasodtak, milyen értékeket vallottak”.

Molnár Andorné Klára auschwitzi holokauszt-túlélő és Oberlander Báruch rabbi, Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője mécsest gyújt a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulóján tartott megemlékezésen a Dohány utcában emelt emlékfalánál (Fotó: Kovács Tamás/MTI)
Molnár Andorné Klára auschwitzi holokauszt-túlélő és Oberlander Báruch rabbi, Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője mécsest gyújt a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulóján tartott megemlékezésen a Dohány utcában emelt emlékfalánál (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Győrfi László, az hitközség alelnöke pedig arról beszélt, hogy „az EMIH célja hiteles életet, hiteles zsidó jövőt mutatni a fiataloknak. A gettóemlékfal egyben a Bét Menáchem Általános Iskola fala is, ahol több százan tanulnak”.

Mindkét rendezvényen megjelentek politikusok is szép számmal. A Mazsihisz megemlékezésén Tarlóson kívül az MTI szerint jelen volt Latorcai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK vezetője és Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke. Az EMIH eseményén pedig Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, valamint Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere vett részt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp