Nácik által elkobzott festmény került vissza az örökösökhöz

Gurlitt kollekciójának nagy része zsidó gyűjtőktől származott, akiket arra kényszerítettek, hogy a holokauszt előtt fillérekért eladják műkincseiket.

Egy harmincas évek végén a nácik által elkobzott festményt adtak vissza a jogos tulajdonos örököseinek – közölte hétfőn a német Szövetségi Közigazgatási Hivatal szóvivője.

Jacob Philipp Hackert 18. századi német tájképfestő Italian City with Waterfall (Olasz város vízeséssel) című festményét az egykori tulajdonos örökösei személyesen választották ki egy berlini raktárházból.

A kép Franz Rappolt hamburgi üzletemberé volt, akit a nácik 1939-ben rákényszerítettek, hogy adja el a befolyásos műkereskedőnek, Hildebrand Gurlittnak. Tőle a tájképet ábrázoló festmény egy másik műkereskedőhöz került, majd német birodalmi tulajdonná vált.

Franz Rappolt
Franz Rappolt

Rappolt 1943-ban egy koncentrációs táborban hunyt el a nácik által megszállt Csehországban.

Gurlitt kollekciójának nagy része zsidó gyűjtőktől származott, akiket arra kényszerítettek, hogy a holokauszt előtt fillérekért eladják műkincseiket. 2013-ban Gurlitt egyik fiánál, Cornelius Gurlittnál Münchenben tartott házkutatás során a hatóságok mintegy 1400 festményt és más műkincset foglaltak le.

Hildebrand Gurlitt képekről magyaráz Sao Paolóban 1954-ben
Hildebrand Gurlitt képekről magyaráz Sao Paolóban 1954-ben
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp