A kannabisz segíthet a fogyásban?

Elképzelhető, hogy a kannabisz szerepet játszhat az elhízás kapcsán fellépő máj elzsírosodásának kezelésében. Legalábbis ezt kutatják egy izraeli-brit startup projektjének keretében a Héber Egyetemen.

A kutatás a marihuána növényekben megtalálható cannabidiolt (CBD) vizsgálta, amely gyógyszernek minősül Izraelben és Nagy-Britanniában. A CBD-nek nincs pszichoaktív hatása.

„Azt vizsgáljuk, hogy a CBD és más nem pszichoaktív kannabisz származék csökkentheti-e vagy megakadályozhatja-e a májon lévő zsírsejtek kialakulását. Az eredmények egyelőre nagyon ígéretesek” – mondja Dr. Joseph Tam, az Obesity & Metabolism Laboratory munkatársa.

A kannabisznak két fő összetevője van: a THC és a CBD. Az előbbinek van csupán pszichotikus hatása, az utóbbi megnyugtatja az embert, ezért kis dózisban gyógyszerként is alkalmazható.

Patkányokon végzett kísérletek szerint magát az elhízást is gátolja a CBD. Ha sikerül hatékony gyógyszert kifejleszteni, akkor nagyon nagy piaca lesz a CBD-nek, ugyanis a nyugati világban minden második ember elhízottnak, túlsúlyosnak tekinthető vagy érintett a máj elzsírosodásban.

„Mivel a növény legális az Egyesült Királyságban, talán nem vagyunk messze attól, hogy bebizonyítsuk, a növény hasznos gyógyhatását”, tette hozzá Dr. Tam. „A Héber Egyetemen 55 éve foglalkozunk a kannabisszal. Sajnálatos, hogy egy olyan növény, amelynek ennyiféle gyógyhatása van, ilyen sokáig volt illegális.”

Izraelben egyre nagyobb ipar foglalkozik a gyógyszernek minősülő kannabisszal. Több tucat cég vesz részt a kutatásban, termesztésben és a marketingben.

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium szerint tíz éven belül az ország 1 milliárd dollárnyi kannabiszt exportálhat évente.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp