1600 egykori SS-lágerőrt keres Varsó az Interpol segítségével

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) eddig mintegy 1600, feltehetőleg még élő SS-tagot szűrt ki az egykoron megszállt Lengyelország területén létesített náci német lágerek több mint 23 ezer ismert őre közül.

A keresett személyekről az életkoruk és azonosításukat elősegítő más adatok is fennmaradtak, például a háború előtti lakhelyükre, foglalkozásukra vonatkozóan. Emellett az ő esetükben nincs adat arról, hogy háborús bűntetteikért már máshol elítélték volna őket, ami akadálya lenne az IPN általi felelősségre vonásuknak – mondta el Robert Janicki, az IPN szóvivője a lengyel Rzeczpospolita nevű lapnak.

Lengyel város egy repülőről, 1939 szeptember
Lengyel város egy repülőről, 1939 szeptember

Az IPN honlapján elérhető adatok szerint Lengyelországban a második világháború után közel 5 ezer náci háborús bűnöst – németeket, osztrákokat és magukat német nemzetiségűeknek mondó személyeket – ítéltek el. Közülük mintegy 200-an emberirtásban való részvétel miatt halálbüntetést kaptak.

2017 augusztusában az IPN – az akkor közzétett adatok szerint – több mint 200 nyomozást folytatott az emberirtásnak minősített, vagyis a lengyel jog értelmében elévülhetetlen náci bűntettek ügyében.

Az IPN úgy tudja, hogy a második világháborúban 6 millió lengyel állampolgár, ebből 3 millió zsidó veszítette életét. Emellett a nácik mintegy 800 ezer, más európai országokból a megszállt Lengyelországba deportált zsidót öltek meg.

A náci Németország annektálja Lengyelországot
A náci Németország annektálja Lengyelországot

A hitleri Németország kilenc koncentrációs, illetve haláltábort és több internálótábort, munkatábort létesített a megszállt Lengyelország területén, köztük az auschwitz-birkenaui volt a zsidók megsemmisítésének fő színhelye. Az IPN 2016 végén közzétette az egykori náci német auschwitzi haláltábor mintegy nyolc és fél ezer őrének szinte teljes listáját, ez volt az első ilyen adatbázis a világon.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp