Az ex-haszid nő, aki idegenvezetőként mutatja be az ultraortodoxok világát

Miri Milstein egy guri haszid családban élt, de otthagyta előző életét, és most világi embereknek tart vezetett túrákat az ultraortodox városban, Bnei Brakban. Úgy gondolja, hogy túl nagy a szakadék a világiak és az ultraortodoxok között, és ezen szeretne változtatni.

Miri Milstein egy sokgyermekes guri haszid családban született az izraeli Bnei Brakban, és ennek ellenére igen boldog gyerekkora volt. A guri haszidok az egyik legzártabb és legmerevebb ultraortodox közösség, amely szigorú törvényekkel és tiltásokkal rendszabályozza az emberek életét. A szülőknek mégis sikerült szeretetet és támogatást adni a gyerekeknek, de miután Miri férjhez ment és elköltözött otthonról, egy kompromisszumokat nem ismerő, szélsőséges valóságban találta magát, ahol az önháló gondolatok teljes mértékben száműzve vannak.

Miri Milstein
Miri Milstein

Miri férje egy sokkal zártabb családból érkezett, az esküvő előtt csak egyszer találkozhatott vele, és a szertartáson egyáltalán nem ismerte fel a vőlegényét, amikor az odajött hozzá, hogy letakarja az arcát. A házasságuk alatt alig beszéltek egymással. A guri haszidok ugyanis a lehető legszigorúbb módon szabályozzák a férfi és a nő közötti kapcsolatot, és ez Miri számára már túl soknak bizonyult. Ugyan betartotta az összes szabályt, de nem tudott megbirkózni a szeretet nélküli élettel, és a férje által tanúsított távolságtartással és idegenkedéssel.

Egy guri férfi számára a házasság csak egy a betartandó kötelességek és szabályok közül, havonta kétszer lehet a nőhöz közeledni, a többi időszakban viszont a feleség tiltott a férj számára. A hálószobában nem szabad beszélni, az ágyaknak 1.2 méter távolságban kell lenniük egymástól, tilos napközben bennük aludni, és a férfi nem mosakodhat meg otthon, csak a mikvében.

Amikor 14 évvel ezelőtt megszületett Miri lánya, úgy érezte, nem tudja ezt az életformát tovább folytatni, és elvált. Annak ellenére döntött így, hogy tudta, ezzel a lépésével ronthatja a fiatalabb testvérei házassági esélyeit. Miután elköltözött, hogy egyedül éljen, a vallástól is kezdett eltávolodni. A Hillel nevű, a vallásos életet elhagyókat támogató szervezet segítségének köszönhetően Miri most lányával együtt Ramat Ganban él és egy világi középiskolában tanárként dolgozik.

A kapcsolat szülővárosával is megmaradt, ahol különleges túrákat tart világi emberek számára, hogy bemutassa milyen is a valódi élet Bnei Brakban, sokan ugyanis csak a médiában megjelent szélsőségekről szóló híradásokból ismerik a várost. Azt szeretné ugyanis, hogy az emberek megértsék, az élet Bnei Brakban nem fekete vagy fehér, és mindig történik ott valamilyen érdekes esemény.

Miri Milstein guri haszidként, kislány korában és újszülött lányával
Miri Milstein guri haszidként, kislány korában és újszülött lányával

Miri Bnei Brakban a péntek estéket szerette a legjobban, amikor mindenki fürdés után, tiszta ruhában várja a szombatot. Ilyenkor az egész város ki van világítva, sehol egy autó, az utcák pedig zsibongó gyerekekkel, és imára siető felnőttekkel vannak tele. Próbált ott maradni, de a közte és a férje között fennálló érzelmi és szellemi elzárkózás miatt képtelen volt erre.

A válás nagy szégyen egy guri haszid család számára, a szüleinek ráadásul még egy csapást el kellett viselniük, amikor Miri elkezdett a vallástól is eltávolodni. Annak ellenére, hogy egy 24 éves egyedülálló, elvált nő volt egy csecsemővel, nem ment vissza a szüleihez, inkább lakást bérelt Bnei Brakban és egy ultraortodox iskolában kezdett el tanítani. Közben elkezdett olyan könyveket olvasni, amelyek tiltottnak számítanak a haszid közösségen belül, és arra jött rá, hogy ezidáig Istent egy nagyon korlátozott formában mutatták meg neki, ugyanis Isten sokkal nagyobb és engedékenyebb az eddig általa megismertnél. Ettől fogva fokozatosan „csúszott lefelé a lejtőn”.

Közben, még mindig parókában, elkezdett tanítani egy világi iskolában, jogosítványt szerzett – ami a guri haszidok között élő nőknek amúgy tiltott –, és elkezdte megváltoztatni az öltözködését. Egy rövid ideig próbálkozott modernebb ortodox közösségekkel, de ott sem találta igazán a helyét. Jóban lett Eszti Veinsteinnel, a később öngyilkosságot elkövető ex-guri lánnyal, aki nem tudta feldolgozni, hogy gyerekei a haszid közösségben maradtak. Miri ebből a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hiszen lánya vele együtt hagyta el a guri közösséget, és vele együtt hagyta el fokozatosan a vallásos életet is. Miri azt szerette volna, hogy a lánya fiúkkal is együtt tanuljon, hogy őszinte értékrendje legyen, és hogy tudja, egy nőnek nem kell a külvilágtól elzárva élnie. Amit sajnál, hogy lánya édesapja ne tartja velük a kapcsolatot, a férfi egy hónapra a válás után újra nősült, és már több mint tíz éve nem találkozott a lányával.

Ma már Miri Milstein teljesen világi életet él, ugyan nem dicsekszik a múltjával, de nem is szégyenli azt. Ami viszont zavarja, az a mély szakadék és a megértés hiánya az ultraortodox és a világi emberek között. Először a világi iskolában, ahol tanít kezdett el mesélni és magyarázni a diákoknak a haszidok életéről. Majd innen jött az öltet, hogy vezetett túrákat szervezzen Bnei Brakban. A túrákon Miri a saját életéről mesél, és a mindennapokat próbálja bemutatni, megpróbálja illedelmesen megszólítani a járókelőket, és megmutatni a város különleges hangulatát. Vannak speciális gasztrotúrák a hagyományos zsidó ételek nyomában, és különleges ünnepi vezetések, amikor valamelyik ünnep alatt mutatja be a várost. Miri szerint a hanukai túra a legszebb, mert olyankor minden fényárban úszik.

Túravezetés Bnei Brakban
Túravezetés Bnei Brakban

A Bnei Brak-i lakosok együttműködőek, Miri szerint úgy tíz évvel ezelőtt még biztosan leköpték volna az utcán, de mára azért enyhült a helyzet ebben a tekintetben. Próbál minél jobban vigyázni arra, nehogy megsértsen valakit, nem használ például hangosítást, és soha nem néz be házak ablakain anélkül, hogy engedélyt kért volna. Egyszer egy túra alatt az egyik lánytestvére haladt el mellettük, először némileg habozott, hogy odajöjjön-e hozzá, de aztán odament, és megölelték egymást, annak ellenére, hogy ez tilos lett volna. A résztvevő emberek pedig azt mondták neki, hogy ez volt a legmeghatóbb az egész túra alatt.

Miri mindig is próbált ügyelni arra, hogy ne mutassa be negatívan a guri haszidokat, annak ellenére, hogy lenne mit mesélnie. A családja azonban még mindig ott él, és nem szeretne nekik több kellemetlenséget okozni, egy, a közösséget és a vallásos életet elhagyó gyerek már így is elég nagy szégyenfolt a számukra. Ennek ellenére a családjával nem szakadt meg a kapcsolata, a testvérei szeretik és büszkék rá, és a válása idején is kiálltak mellette. Tavaly édesanyja eljött az egyik lánytestvérével együtt, hogy megnézzék a lányát az iskolai megemlékezésen, amelyet a holokauszt emléknapja alkalmából tartottak. Az édesanyja, aki holokauszttúlélők gyermeke nagyon meghatódott, annak ellenére, hogy fiúk és lányok együtt szerepeltek benne.

Judith Rotem írónő szintén otthagyta az ultraortodox világot, vele ebben az interjúban beszélgettünk erről a témáról:

„Ugyanolyan zsidó maradtam, mint azelőtt” – Kibic Magazin

Judith Rotem írónő Budapesten született, szinte még csecsemő korában a Kasztner-vonattal menekült meg a családjával. Három évesen került Izraelbe, ahol egy ultra-ortodox zsidó közösségben élt, majd húsz év házasság után, hat lányával kilépett a vallásos életből. Azóta sikeres írónő lett, aki főleg az ultra-ortodox világról, és azon belül is a nők helyzetéről ír.

(Xnet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp