111 évesen elhunyt Soros György magyar megmentője

letének 111. évében szombaton reggel elhunyt Brandeisz Elza, a Világ Igaza címmel kitüntetett egykori mozgásművész, Sorosék megmentője, Sopron legidősebb, köztiszteletben álló polgára.

“Brandeisz Elza 1907. szeptember 18-án született Budapesten. A híres Kállay Lilinél tanult, mozgásművész volt. Neve fennmarad a művészi tornában is; ma is tanítják egyedülálló, nehéz, speciális fordulatát, a Brandeisz-ugrást.

A második világháború alatt Brandeiszék Balatonalmádiban éltek, ahol Elza megismerkedett Sorosné Júliával, akinek családját, többek között fiát, Soros Györgyöt, zsidó származásuk miatt üldözték. Brandeisz Elza segítette Sorosékat a nehéz időkben.

Elza néni 107-dik születésnapján
Elza néni 107-dik születésnapján

Brandeisz Elza bátorságát, keresztény emberhez méltó tettét Izrael is elismerte. A holokauszt idején tanúsított bátor helytállásáért “A haza barátja” és “A világ igaza” kitüntetést is megkapta.

Elza néni a háború után Vörösberényben tanított, majd Sopronban telepedett le. Vörösberényben egy emléktábla őrzi az emlékét. Amikor fennállt a veszélye, hogy a település iskola nélkül marad, Brandeiszt Elza először és utoljára pénzt kért Soros Györgytől. Az alapkövet együtt helyezték el

Elza néninek nem születtek gyerekei, az elmúlt két évben már nem fogadott vendégeket, gondozók ápolták otthonában. Szeptemberi, 110. születésnapja óta fokozatosan bezárult, búcsúzott a földi világtól.

Brandeisz Elza és Bauer Sári ugrás közben, 1940-es évek eleje
Brandeisz Elza és Bauer Sári ugrás közben, 1940-es évek eleje
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp