Változik a közel-keleti status quo?

A palesztin-izraeli ellentét már nem olyan fontos tényező a közel-keleten, mint volt 10 évvel ezelőtt – mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja az Info Rádiónak. Talán ennek is köszönhető, hogy több radikális döntés is született a palesztinok helyzetét illetően Izraelben.

Az egyik legfontosabb lépés a Közel-Keleten 2018-ban Tálas Péter szerint az lesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Szaúd-Arábia törekszik létrehozni egy Irán-ellenes nagykoalíciót. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy a két állam és Izrael együtt lépne fel a térség egyik felemelkedő hatalmával, Iránnal szemben. Azt nem lehet tudni, hogy ez mennyire lesz sikeres, hiszen a másik oldalon ott az orosz-török-iráni összefogás. Ez szintén azt mutatja, hogy a közel-keleti status quo kicsit változni fog.

Donald Trump amerikai elnök nagy vihart kavart bejelentése, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, a látszattal ellentétben megfontolt lépés volt a szakértő szerint. A palesztin kérdés már nem olyan fontos, mint 10 éve volt, és az események is ezt mutatják.

Izrael és Szaúd Arábia érdekei közelednek egymáshoz
Izrael és Szaúd Arábia érdekei közelednek egymáshoz

Többek között erre utalhat az a múlt vasárnapi döntés is, hogy az Izraelben kormányzó Likud párt központi bizottsága egyhangúlag megszavazott egy határozatot a megszállt Ciszjordániában létesített zsidó telepek Izrael általi annektálásáról.

Ez egy újabb eltávolodás attól az elgondolástól, amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat, hogy Izrael mellett létrejöjjön a palesztinok önálló állama. Ha ugyanis Izrael annektálja a zsidó kolóniákat, akkor a palesztinoknak legfeljebb egy zsebkendőnyi hely marad államuk számára, vagyis gyakorlatilag nem valósulhat meg a konfliktus kétállami megoldása.

Mindazonáltal a Likud-beli szavazásnak nincs jogi következménye, a kormány politikája hivatalosan nem változott meg, mert a párt központi bizottsága csak egy tanácsadó testület. A határozat azonban tükrözi az uralkodó véleményt a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette Likudban.

Egy másik jele lehet annak, hogy a palesztinok ügye nem élvez már akkor nagyhatalmi támogatást, hogy az izraeli parlament kedden egy törvényben kétharmados többséghez kötötte Jeruzsálem megosztását. A lépés megakadályozhatja, hogy egy béketerv keretében lemondjanak a város bármelyik részéről. Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felért egy hadüzenettel. A módosítás megtiltja a kormánynak, hogy a 120 fős törvényhozásban legalább 80 képviselő támogatása nélkül átadják Jeruzsálem bármelyik területét. A törvény jelképes, mert egyszerű többséggel módosítani lehet.

Palesztin tüntetők
Palesztin tüntetők

Eközben nem csillapodnak a kedélyek Iránban. A perzsa államban már öt napja tartanak a tüntetések, s hivatalos közlések szerint már húsz személy vesztette életét az alacsony életszínvonal miatt kitört zavargásokban. Meghalt a mintegy 120 ezres milícia, a Forradalmi Gárda egy tagja is. Hasszan Rohani elnök elismerte, hogy a kormány nem teljesen ura a helyzetnek.

A mérsékelt reformer elnök előzőleg részint jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, akik azt kifogásolták, hogy a perzsa állam hatalmas összegeket költ a szíriai, illetve a jemeni háborúra, valamint az Izrael elleni propagandára, miközben az életszínvonal vajmi keveset javult. Iránban nagy a csalódottság amiatt, hogy a 2015-ben az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal megkötött nukleáris megállapodás után sem javult a gazdaság, pedig a megegyezés nyomán megállapodtak a perzsa állammal szembeni nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáról.

Az Egyesült Államok és Izrael lelkesen támogatja az egyre véresebbé váló megmozdulásokat. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfőn sok sikert kívánt az iráni tüntetőknek, és reményét fejezte ki, hogy megbukik a teheráni vezetés. Netanjahu egyúttal az európai országok szemére vetette, hogy nem támogatják a tüntetőket a szabadságukért folytatott harcban.

Kormányellenes tüntetés Iránban
Kormányellenes tüntetés Iránban

Ráadásul a Haaretz és a komoly ügyekben szivárogtató kuvaiti Al-Jarida információi szerint, Washington zöld utat adott Izraelnek, hogy merényletet kövessenek el Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz különleges egység parancsnoka ellen. A lap szerint megszületett egy egyezség a két ország között, ami kimondja, hogy Szulejmáni mindkét ország régióbeli érdekeire fenyegetést jelent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp