Évi több tízmilliót emészt fel az üresen álló Sorsok Háza

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Hiába készült el már évekkel ezelőtt a holokauszt áldozatainak emléket állító múzeum épülete, a tárlat tartalmáról és az üzemeltetésről a kormánynak még nem sikerült megegyeznie a zsidó szervezetekkel, és a Mazsihisz szerint a múzeum már nem is nyit ki a választás előtt.

Kidőlt lámpa, rozsdás kapu, elhanyagolt, koszos lépcsők és kordonnal lezárt bejárat – ez a látvány fogadja ma a járókelőket. A milliárdokból felépült, ám soha ki nem nyitott múzeum lassan három éve az enyészeté, az állagmegóvása pedig jelentős költség az adófizetőknek.

Egész pontosan évi 82 millió forint – árulta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Hír TV adatigénylésére. 

„Van egy észszerű határ, amíg szerintem a kormány bölcsen teszi, hogyha vár arra, hogy a magyarországi zsidó közösségek áldásukat adják a múzeumi koncepcióra. Hogyha ez nem megy, akkor valószínű, hogy ott mást kell csinálni” – mondta még szeptemberben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arra nem adott választ, hogy mennyi ez az észszerű határidő. A kormány szerint mindenképp konszenzusra kell jutni a zsidó közösségekkel.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke elmondta, hogy nem kaptak azóta sem újabb tervezetet Schmidt Máriáéktól. Heisler szerint a választásig már nem is várható előrelépés.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

A Mazsihisz feltételekhez köti további együttműködését a Sorsok Háza projektben – Kibic Magazin

Feltételekhez köti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége együttműködését a Sorsok Háza projektben a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal. A kormány újabb konzultáció nélküli döntése és Schmidt Mária valótlan állítása ugyanis romba döntött minden korábbi megállapodást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp