Büntetlenül halt meg a magyar háborús bűnös Ausztráliában

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Charles Zentai a vádak szerint agyonvert és a Dunába dobott egy fiatal zsidó férfit a nácik által megszállt Budapesten, amiért nem viselte a sárga csillagot.

Ausztrália továbbra is a náci háborús bűnösök mennyországa marad, ahol az elkövetők könnyen meg tudják úszni múltbeli tetteik következményeit.

Ez történt a most elhunyt Charles Zentaival is (született Steiner Károllyal), akit korábban azzal vádoltak meg, hogy a 2. világháború idején megölt egy fiatal zsidó férfit a nácik által megszállt Budapesten.

Charles Zentai fiatal korában
Charles Zentai fiatal korában

Zentai a második világháború idején zászlósként szolgált a Magyar Királyi Honvédségben. 1944 végén, a nyilas hatalomátvétel idején az az I. számú fogatolt vonatosztály tagjaként az Aréna úti laktanyában volt elszállásolva. Állítások szerint 1944. november 8-án meggyilkolta Balázs Péter zsidó származású 18 éves kőművessegédet. Szemtanúk szerint Balázs nem viselte a kötelezően előírt sárga csillagot, ami akkoriban halállal büntetendő bűncselekménynek számított. A vádak szerint Zentai leszállította a fiút, a laktanyába vitte, majd több társával bántalmazta és később agyonverte. Ezután a testét a Dunába dobták. Zentai állítása szerint a kérdéses időpontban nem is tartózkodott az ország területén.

Zentai múlt héten halt meg 96 évesen. Ausztráliába 1950-ben érkezett feleségével, és 2005-ig visszavonultan élt Perth-ben, amikor kiderült, hogy a magyar hatóságok le akarják tartóztatni.

Háborús bűntettének komoly nemzetközi visszhangja volt annak idején.

Magyarország 2005-ben kérte a férfi, amelyre az ausztrál kormány rábólintott, el is fogták Zentait. Ám az ausztrál szövetségi bíróság érvénytelenítette a döntést, végül a legfelső bíróság 2012-ben úgy döntött, Zentai nem adható ki Magyarországnak.

Arra hivatkoztak, hogy a háborús bűn a cselekmény elkövetése idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, így Zentait nem lehet átadni. Ugyanebben az évben óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A háborús bűnökkel vádolt férfi családja szerint Zentai szerető apa volt, és tévesen vádolták meg olyasmivel, amit nem követett el.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp