Betlehem talán még sosem volt ennyire menő hely

A világ legrosszabb kilátását nyújtjuk – reklámozza magát a brit street art művész, Banksy szállodája, a Walled Off Hotel (vagyis Elfalazott Hotel) Betlehemben. És nem szerénykednek…

Betlehemben, az Izraelt Ciszjordániától elválasztó fal mellett tavasszal nyitott szálloda elnöki lakosztályának ablaka a hosszan futó, szögesdróttal befont kőmonstrumra és a mesterlövészekkel teli őrtornyokra néz.

Bárki foglalhat szobát, az intézmény azonban jóval több egyszerű kereskedelmi egységnél: politikai állásfoglalás. A világszerte felbukkanó falfestményeiről elhíresült, anonimitását a mai napig őrző Banksy szinte minden alkotásával aktuális közéleti, politikai problémákra reflektál. Ebbe a sorba illik legújabb ötlete is: betlehemes játékot készített palesztin gyerekekkel Betlehemben, a szállodája parkolójában.

A helyszín tehát Betlehem, a Jeruzsálemtől nagyjából tíz kilométerre, Ciszjordániában fekvő település, Jézus szülővárosa, avagy – ahogy a filmben elhangzik – a keresztény idegenforgalmi biznisz központja. Itt áll Banksy szállodája, amely napjaink közösségi média meghatározta esztétikai ítéleteihez hűen valódi turistalátványossággá vált. Ha az ember szeretne szörnyülködni egy kicsit a világ igazságtalanságán, és közben úgy érezni, mintha kilépett volna a nyugati komfortzónájából, persze ügyelve rá, hogy menő és Instagram-partiképes maradjon, akkor elegendő szobát foglalni a Walled Offban.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp