Izrael bojkottálni fogja a szélsőséges osztrák párt minisztereit

Izrael bojkottálni fogja a az általa szélsőségesen jobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) minisztereit, és csak minisztériumuk szakmai vezetésével tart fenn kapcsolatot. Bécsben ugyanis hétfőn hivatalba lépett az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter jelentette be a bojkottot hétfő este. „Ezen a ponton Izrael a szakmai vezetéssel tart fenn munkakapcsolatot azokban a minisztériumokban, amelyek élén az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képviselője áll” – hangoztatta a külügyminisztérium közleményében. „Izrael hangsúlyozni kívánja teljes elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni harcban és a holokauszt emlékének megőrzésében” – tették hozzá.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője
Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője

Izrael közvetlen kapcsolatot tart fenn Sebastian Kurz kancellárral, az ÖVP elnökével, és arra utasították Juvál Rotemet, a külügyminisztérium igazgatóját, hogy dolgozzon ki hivatalos álláspontot Izrael jövőbeli viselkedéséről az új osztrák kormányzattal.

A bojkottot időlegesen határozták meg arra az időszakra, amíg kialakítják a követendő hivatalos magatartást. A Háárec értesülése szerint a külügyminisztérium szorgalmazta a döntést, miközben a miniszterelnöki hivatal hajlamos volt elfogadni az FPÖ nyilatkozatát antiszemita gyökereinek elvetéséről.

Amikor a Szabadságpárt 2000-ben először került kormányra, akkor Izrael határozott elutasítással válaszolt: visszahívták Bécsből az izraeli nagykövetet, alacsonyabb szintre helyezte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatot.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ jelenlegi vezetője egy alkalommal antiszemita politikai karikatúrát tett közzé a Facebookon, és egy náci felhangú kampányszlogent is megosztott. Ugyanakkor az utóbbi években Izrael barátjaként mutatkozik, megígérte az osztrák nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és támogatja az izraeli telepesek építkezéseit Ciszjordániában.

Az elmúlt években legalább háromszor járt Izraelben, találkozott a kormányzó jobboldali Likud párt vezetőivel, és ellátogatott a Jad Vasem Holokauszt Múzeumba. Legutóbbi, tavalyi látogatása során Simon Peresz korábbi államelnök mégsem fogadta a külügyminisztérium ajánlása alapján.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp