Efrájim Kishon életéről készítettek filmet Izraelben

Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) író, rendező életét mutatja be egy Izraelben készült, részben animációs dokumentumfilm. A filmet először a Jeruzsálemi Zsidó Filmfesztiválon mutatják be.

Efrájim Kishon Budapesten született Hoffmann Ferenc néven, majd magyarosítás után vette fel a Kishont Ferenc nevet. Miután túlélte a holokausztot, 1949-ben vándorolt ki Izraelbe, ahol a fiatal ország egyik legmeghatározóbb alkotója lett, aki írásain keresztül alakította az izraeliek látásmódját.

50 éves írói munkássága alatt Kishon több tucat szatirikus cikket, könyvet, színdarabot és forgatókönyvet írt. Könyvei milliós példányszámban keltek el, kétszer volt jelölve Oscar-díjra, és kétszer nyert Golden Globe-díjat. A saját életrajzát azonban soha nem sikerült megírnia, ezért 70 éves korában felkérte Jaron London izraeli újságírót, hogy segítsen neki élete történetének feltárásában.

A Kishon című film ezeket a beszélgetéseket eleveníti fel, az írót pedig animáció segítségével „keltik életre”. A dokumentumfilmben láthatók még archív képek, többek között Budapestről a II. világháború idejéről, de Kishon privát házivideóiból is válogattak ritka felvételeket a film készítői.

A film eredetileg egy három részes sorozatnak készült a HOT8 izraeli tévécsatorna számára, ebből készítettek egy egész estés dokumentumfilmet, amely először a Jeruzsálemi Zsidó Filmfesztiválon kerül bemutatásra.

(Jerusalem Cinematheque)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp