A Mazsihisz a hanuka miatt nem foglalkozik a Jobbikkal

Miután Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a médián keresztül közölte, hogy idén nem válaszol a Jobbik hanukai üdvözletére, most a Mazsihisz is kiadott egy közleményt, amelyben tudatják, hogy nem foglalkoznak a Jobbik üzenetével és az EMIH médiaszereplésével.

„Hanuka van, nem érünk rá a Jobbikra és az EMIH-re” – áll a Mazsihisz közleményének címében. A hitközségtől ugyanis sokan kérdezték, miért nem foglal már állást végre a „Jobbik képeslapküldési szokásainak rendkívül nagy horderejű »ügyében«”. A közleményből kiderül, hogy azért nem, mert most éppen hanuka van, és mivel a Mazsihisz egy vallási felekezet, ezért ilyenkor inkább az ünnepre és jótékonysági tevékenységekre fókuszálnak.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke átadja a szövetség ajándékát, egy ultrahangos inhalátor készüléket Velkey Györgynek, a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza főigazgatójának (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)
Heisler András, a Mazsihisz elnöke átadja a szövetség ajándékát, egy ultrahangos inhalátor készüléket Velkey Györgynek, a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza főigazgatójának (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

„Vona Gábor pártpolitikus politikai számításoktól vezetve hanukai képeslapokat küldött ki. Köves Slomó pártos politikai számításoktól vezetve visszautasította a képeslapot és a jókívánságot.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nem vesz részt ebben a szinte már hagyománnyá nemesült, ugyanakkor kissé kiszámíthatóvá vált társasjátékban, mert híveinkkel éppen a Hanukát, a fények és a csodák ünnepét tartjuk, orvosi műszert adományozunk a Bethesda Gyermekkórháznak és közösen gyújtunk gyertyát budapesti és vidéki közösségeinkben, köztük vasárnap Gyöngyösön, görög katolikus és moszlim barátainkkal, szociális projekteket és adományszállítást támogatunk.

Mi ugyanis egy vallási felekezet vagyunk” – olvasható a Mazsihisz által kiadott közleményben.

Tavaly azért már foglalkoztak a témával, a Mazsihisz még egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett erről:

Az nem elég, hogy jó, legalább már nem zsidóznak – Kibic Magazin

A Jobbik Hanukája: Hová álljanak a zsidók? címmel szervezett a Mazsihisz kerekasztal-beszélgetést a Bálint Házba. Az este folyamán Hont András újságíró Kiss Henriettel, a Mazsihisz alelnökével, a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola igazgató-helyettesével, Ceglédi Zoltán politológussal, Darvas Istvánnal, a Bét Jehuda zsinagóga rabbijával és Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával beszélgetett volna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp