Köves Slomó idén is kapott hanukai üzenetet Vona Gábortól, de most inkább nem válaszolt rá

A tavalyi hanuka legbizarrabb sztorija volt Vona Gábor Jobbik-elnök és Köves Slomó rabbi egymásnak üzengetése. Az EMIH vezető rabbija idén is kapott üdvözletet a Jobbiktól hanuka alkalmából, most azonban már nem méltatta válaszra a szerinte cinikus üzenetet.

Tavaly nagy meglepetést okozott a Jobbik azzal, hogy hanuka alkalmából üdvözletet küldött az EMIH és a Mazsihisz vezetőinek. Míg utóbbi nem foglalkozott a hanukai jókívánságokkal, addig Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija válaszolt Vona Gáboréknak. „Meglehet, egyfajta gesztusnak szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – írta akkor Köves rabbi.

Köves Slomó rabbi (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)
Köves Slomó rabbi (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

A 168 Óra kérdésére Köves Slomó elmondta, hogy idén is kapott hanukai üdvözletet a Jobbiktól, amelyben „Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez”, ám Köves ezúttal úgy döntött, hogy nem fog válaszolni Vonáéknak. A rabbi véleménye egy év múltán sem változott, és továbbra is cinikusnak és hiteltelennek tartja a Jobbiktól érkezett üdvözletet, de idén azért nem fog rá válaszolni, „mert szeretné elkerülni, hogy esetleg olyan jóakaratú embereket is megbántson, akik őszintén osztoznak az ünnep örömében”.

Azzal ugyanis, hogy Köves Slomó válaszolt Vona Gábornak tavaly, egy elég nagy vitát sikerült elindítania a hazai zsidó közösségen belül. Sokan azon a véleményen voltak, hogy Köves rabbi hibát követett el, amikor válaszolt Vonának. A Mazsihisz például azon az állásponton volt, hogy egyáltalán nem kellene szóba állni a Jobbikkal, és még egy kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a témában, amelyre ugyan meghívták Köves Slomót is, azonban az EMIH vezető rabbija az utolsó pillanatban lemondta a részvételt.

Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Zsidó Közösség rabbija viszont nem csak, hogy válaszolt volna a Jobbik elnökének, de kioktatás helyett udvariasan megköszönte volna az üdvözletet, és még kellemes ünnepeket is kívánt volna Vona Gábornak.

A Kibicen is megkérdeztük az olvasókat, hogy mit válaszolnának, ha esetleg a Jobbik elnöke valamiért hanukai üdvözletet küldött volna nekik. A válaszadók 48 százaléka volt Kelemen Katalin rabbihoz hasonló véleményen, és 35 százalék osztotta azt a vélekedést, hogy semmiképpen nem szabad a Jobbikkal szóba állni. További 17 százalék pedig keményen, illetve kioktató módon válaszolt volna egy ilyen üzenetre.

Azóta persze újra előkerült az éppen néppártosodó Jobbikkal való párbeszéd lehetősége. Először Vona Spinoza Színházbeli szerepeltetése miatt kerekedett botrány, majd Heller Ágnes filozófus okozott felháborodást azzal a kijelentésével, hogy a demokratikus ellenzéknek össze kellene fognia a Jobbikkal a közelgő választásokon.

Szavazzon! A baloldalnak össze kellene-e fognia a Jobbikkal? – Kibic Magazin

Heller Ágnes filozófus a múlt héten azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a baloldalnak össze kell fognia a Jobbikkal. A Jobbik korábbi zsidósággal

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp