Raj Ferenc: hanuka a szellemi erők diadala a hatalom és az erő felett!

Hanuka népszerűségének növekedése Magyarországon a második világháború vérzivatarát követő újjáéledés korszakára esik. Az ünnep pozitív üzenete, különösen a fény diadalma a sötétség felett, konkrétan a fasizmus összeomlása, bizakodással és reménnyel töltötte el a holokauszt túlélőinek szívét és lelkét.

Való igaz, Hanuka hosszú évszázadokon keresztül egy jobbára jelentéktelen ünnepnek számított, és csak azért sikerült csatlakoznia a zsidó kalendárium tekintélyesebb napjai közé, mert közel esett a karácsonyhoz. Hanuka népszerűségének növekedése Magyarországon a második világháború vérzivatarát követő újjáéledés korszakára esik. Az ünnep pozitív üzenete, különösen a fény diadalma a sötétség felett, konkrétan a fasizmus összeomlása, bizakodással és reménnyel töltötte el a holokauszt túlélőinek szívét és lelkét.

Balatonfüred, 1963. Zsidó fiatalok.
Balatonfüred, 1963. Zsidó fiatalok.

Sajnos a pusztulást követő szabadság rövid életű volt, és a Horthy- és Szálasi-féle náci rendszer zsidógyűlölő emberirtó éveit a szocializmus vallásellenes politikája követte, amelytől hithű zsidók és hívő keresztények egyaránt szenvedtek.

Érettségi előtt a zsidó gimnáziumban, 1964. Raj Ferenc jobb oldalt hátul a fűtőtest mellett
Érettségi előtt a zsidó gimnáziumban, 1964. Raj Ferenc jobb oldalt hátul a fűtőtest mellett

Hanuka nyolc napja lehetőséget adott hitünk megújulására. Ez az ünnep olyan volt a lelkünknek, mint az elfáradt utazó számára az oázis a sivatagban. Éreztük újra, hogy az ősi ima tanítása nem csak álom, hanem megvalósítható: „a hősködőket a gyengék, a sokaságot a kevesek, a tisztátalanokat a tiszták, a gonoszokat az igazak kezére adtad.”

Magam is jól emlékszem az 50-es és a 60-as évek gyönyörű Hanuka ünnepségeire a Goldmark teremben, amely minden esztendőben talán az egyetlen alkalom volt, amikor mi zsidó fiatalok találkozhattunk. Éveken keresztül én voltam a rendezvényt követő bál egyik szervezője és aktivistája. A tánc és a mulatság mellett kis csoportokat is alakítottunk, ezekből baráti körök szerveződtek, és egymás lakásában is sokszor találkoztunk. Ezeket a Kádár rendszerrel szembenálló, kis csoportokat magamhoz hasonló önkéntesek irányították, akik igyekeztek a beszélgetésekbe zsidó vallási, irodalmi vagy történeti témákat is beleszőni.

Házibuli zsidó fiatalokkal egy budai lakásban, 1965. Raj Ferenc a kép bal oldalán táncol
Házibuli zsidó fiatalokkal egy budai lakásban, 1965. Raj Ferenc a kép bal oldalán táncol

Nehéz, szinte lehetetlen volt zsidó témájú könyveket külföldről beszerezni, ezért használható forrásmunkákért az antikváriumokat kutattuk; néha sikerrel, de legtöbbször sikertelenül. Nagy örömömre szolgált, amikor felleltem a Központi Antikváriumban Morris Rosenfeld jiddis-magyar kétnyelvű antológiáját, melyben nem is egy, hanem két Hanukáról szóló verset is találtam. Még ma is tudom kívülről számos versszakát:

„Sok nemzedék a sírba tűnt,

Az évek tovaszálltak, –

És meghaltak vitézeink,

A hősök, nagyok, bátrak.

A régi tűz cserbenhagyott,

A szívünk csupa pernye, –

De ott a sok hamu között

Még szikra van elrejtve.

Halálba, vérbe űztek bár,

A testünk széjjelzúzták, –

De azt a régi lángerőt

Eloltani nem tudták.”

A magyar zsidóság ma szabadon ünnepelhet. Hanuka, a fények ünnepe buzdítsa közösségünket az isteni szikra megóvására és terjesztésére. Tanulja meg, és tegye magáévá végre az oktalan és célnélküli háborúktól szenvedő világ Zakariás próféta igéjét:

„Nem hatalommal, sem nem erővel,

Hanem az én szellememmel,

Mondja az Örökkévaló, a seregek ura.”

Kívánok boldog Hanukát mindenkinek:

Raj Ferenc
Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija, a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.

Raj Ferenc miskolci tanítványaival egy bükki kiránduláson, 1964.
Raj Ferenc miskolci tanítványaival egy bükki kiránduláson, 1964.
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp