Raj Ferenc: hanuka a szellemi erők diadala a hatalom és az erő felett!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Hanuka népszerűségének növekedése Magyarországon a második világháború vérzivatarát követő újjáéledés korszakára esik. Az ünnep pozitív üzenete, különösen a fény diadalma a sötétség felett, konkrétan a fasizmus összeomlása, bizakodással és reménnyel töltötte el a holokauszt túlélőinek szívét és lelkét.

Való igaz, Hanuka hosszú évszázadokon keresztül egy jobbára jelentéktelen ünnepnek számított, és csak azért sikerült csatlakoznia a zsidó kalendárium tekintélyesebb napjai közé, mert közel esett a karácsonyhoz. Hanuka népszerűségének növekedése Magyarországon a második világháború vérzivatarát követő újjáéledés korszakára esik. Az ünnep pozitív üzenete, különösen a fény diadalma a sötétség felett, konkrétan a fasizmus összeomlása, bizakodással és reménnyel töltötte el a holokauszt túlélőinek szívét és lelkét.

Balatonfüred, 1963. Zsidó fiatalok.
Balatonfüred, 1963. Zsidó fiatalok.

Sajnos a pusztulást követő szabadság rövid életű volt, és a Horthy- és Szálasi-féle náci rendszer zsidógyűlölő emberirtó éveit a szocializmus vallásellenes politikája követte, amelytől hithű zsidók és hívő keresztények egyaránt szenvedtek.

Érettségi előtt a zsidó gimnáziumban, 1964. Raj Ferenc jobb oldalt hátul a fűtőtest mellett
Érettségi előtt a zsidó gimnáziumban, 1964. Raj Ferenc jobb oldalt hátul a fűtőtest mellett

Hanuka nyolc napja lehetőséget adott hitünk megújulására. Ez az ünnep olyan volt a lelkünknek, mint az elfáradt utazó számára az oázis a sivatagban. Éreztük újra, hogy az ősi ima tanítása nem csak álom, hanem megvalósítható: „a hősködőket a gyengék, a sokaságot a kevesek, a tisztátalanokat a tiszták, a gonoszokat az igazak kezére adtad.”

Magam is jól emlékszem az 50-es és a 60-as évek gyönyörű Hanuka ünnepségeire a Goldmark teremben, amely minden esztendőben talán az egyetlen alkalom volt, amikor mi zsidó fiatalok találkozhattunk. Éveken keresztül én voltam a rendezvényt követő bál egyik szervezője és aktivistája. A tánc és a mulatság mellett kis csoportokat is alakítottunk, ezekből baráti körök szerveződtek, és egymás lakásában is sokszor találkoztunk. Ezeket a Kádár rendszerrel szembenálló, kis csoportokat magamhoz hasonló önkéntesek irányították, akik igyekeztek a beszélgetésekbe zsidó vallási, irodalmi vagy történeti témákat is beleszőni.

Házibuli zsidó fiatalokkal egy budai lakásban, 1965. Raj Ferenc a kép bal oldalán táncol
Házibuli zsidó fiatalokkal egy budai lakásban, 1965. Raj Ferenc a kép bal oldalán táncol

Nehéz, szinte lehetetlen volt zsidó témájú könyveket külföldről beszerezni, ezért használható forrásmunkákért az antikváriumokat kutattuk; néha sikerrel, de legtöbbször sikertelenül. Nagy örömömre szolgált, amikor felleltem a Központi Antikváriumban Morris Rosenfeld jiddis-magyar kétnyelvű antológiáját, melyben nem is egy, hanem két Hanukáról szóló verset is találtam. Még ma is tudom kívülről számos versszakát:

„Sok nemzedék a sírba tűnt,

Az évek tovaszálltak, –

És meghaltak vitézeink,

A hősök, nagyok, bátrak.

A régi tűz cserbenhagyott,

A szívünk csupa pernye, –

De ott a sok hamu között

Még szikra van elrejtve.

Halálba, vérbe űztek bár,

A testünk széjjelzúzták, –

De azt a régi lángerőt

Eloltani nem tudták.”

A magyar zsidóság ma szabadon ünnepelhet. Hanuka, a fények ünnepe buzdítsa közösségünket az isteni szikra megóvására és terjesztésére. Tanulja meg, és tegye magáévá végre az oktalan és célnélküli háborúktól szenvedő világ Zakariás próféta igéjét:

„Nem hatalommal, sem nem erővel,

Hanem az én szellememmel,

Mondja az Örökkévaló, a seregek ura.”

Kívánok boldog Hanukát mindenkinek:

Raj Ferenc
Dr. Raj Ferenc, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség alapító rabbija, a kaliforniai Berkeley Beth El Közösségének emeritus rabbija.

Raj Ferenc miskolci tanítványaival egy bükki kiránduláson, 1964.
Raj Ferenc miskolci tanítványaival egy bükki kiránduláson, 1964.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp