Az amerikai zsidók többsége nem szeretné azonnal a nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetni

Még Trump bejelentése előtt készítettek egy felmérést az amerikai zsidóságról, amelyből többek között az is kiderül, hogy többségükben egyáltalán nem rajonganak az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséért.

Az American Jewish Committee (AJC) nevű zsidó érdekképviseleti szervezet még augusztusban készített egy átfogó felmérést, amelyben az amerikai zsidók véleményére voltak kíváncsiak különféle közéleti témákban. Az 1000 fős mintán alapuló kutatásban 18 évesnél idősebb amerikai zsidókkal készíttek telefonos interjúkat az Egyesült Államok egész területén.

A felmérésben többek között megkérdezték a pártpreferenciájukat, illetve, hogy kire szavaztak a tavalyi elnökválasztáson. De kérdezték őket Trump eddigi működéséről, az izraeli-amerikai kapcsolatokról, és a mostanában éppen nagy vihart kavart amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről is.

Ez utóbbira az amerikai zsidók 16 százaléka válaszolta, hogy azonnal Jeruzsálembe kellene költöztetni az amerikai nagykövetséget. 36 százalék viszont csak később költöztetné el a követséget, és csak az izraeli-palesztin béketárgyalások előrehaladásának függvényében. 44 százalék szerint egyáltalán nem kellene az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetni. 2 százalék pedig nem tudja, mit gondoljon erről az egészről.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikai zsidók többségében nem Trump támogatói, a választásokon a megkérdezettek 64 százaléka szavazott Clintonra, és csupán 18 százalékuk Donald Trumpra. Ennek megfelelően a többség nem is elégedett Trump eddigi működésével, de a felmérés eredményei alapján az amerikai nagykövetég Jeruzsálembe történő átköltöztetésével sem fogja elnyerni Trump az amerikai zsidóság szimpátiáját.

Különböző elemzések szerint azonban Trump múlt heti nagy bejelentése nem is a zsidóságnak vagy Izraelnek tett gesztus volt, hanem a többségükben az elnököt támogató konzervatív evangéliumi keresztényeknek szólt, akik az utóbbi időben nagy nyomást helyeztek Trumpra, hogy ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Donald Trump és a zsidók – Kibic Magazin

Donald Trump amerikai elnököt a kampány időszakában nagyjából messiásként kezelték a jobboldali izraeli kormány emberei és a jobbos nézetek valló zsidók világszerte, hasonlóképpen az amerikai szélsőjobbos csoportok antiszemitizmustól sem mentes képviselői. Trump megválasztása után azonban egyre inkább csalódniuk kellett. Múlt hét vasárnap egy philadelphiai zsidó temetőben több mint száz sírt gyaláztak meg egyelőre ismeretlen tettesek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp