Már a zsidóknak is van saját skótszoknyájuk

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A zsidók ugyan már a 17. század második felében letelepedtek Skóciában, saját mintázatú (tartan) skótszoknyájuk (kilt) azonban csak a 21. században lett.

Ez pedig Mendel Jacobs rabbinak köszönhető, aki amúgy az egyetlen olyan Skóciában élő rabbi, aki ott is született. Talán éppen ezért gondolta fontosnak a zsidó tartan megalkotását, amelyet aztán 2015-ben mutatott be először.

A kóser kilt
A kóser kilt

Jacobs rabbi elgondolása szerint a tradicionális skót öltözék kóser változata egyesíti magában a zsidó és a skót nemzeti identitást. A mintázat sötétkék alapú dizájnja pedig több szimbolikus elemet is rejt. A világoskék és fehér vonalak például a skót és az izraeli zászlót jelképezik, a középső csoport vonalai közül az arany a sivatagi szent sátort, a miskánt, az ezüst a tóratekercset, a vörös pedig a rituális bort.

A központi motívumban hét vonal található, a zászló motívumban pedig három, ezek a számok a teremtést és a harmóniát jelentik a judaizmusban. A szoknya anyaga tiszta gyapjúból készült, ezzel is követve a zsidó hagyományokat, amelyek tiltják a gyapjú és a vászon keveredését.

A zsidó skótszoknya mintázata a Skót Tartan Hatóság közreműködésével készült, ez a szervezet hivatott megőrizni, támogatni és oltalom alá helyezni a különféle kockás mintákat. Egyébként nem ez volt az első próbálkozás egy zsidó tartan létrehozására, 2008-ban már egyszer készült egy Shalom elnevezésű darab, ám ennek nem lett nagy sikere.

(Medium)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp