Jeruzsálem Izrael új fővárosa – titkos terv a háttérben?

A terv érdekében egyes arab országok akár az eddig prioritásként kezelt palesztin érdekeket is hajlandók háttérbe szorítani.

Irán-ellenes tengelyen dolgozik Szaúd-Arábia nemrég még erősebbé vált erős embere, Mohamed bin Szalman trónörökös gőzerővel dolgozik egy Izrael és az Egyesült Államok részvételével, a New York Times értesülései szerint. Ennek első lépése a palesztin kérdés megoldása lenne, méghozzá egy olyan rendezési terv elfogadtatásával, ami eddig még soha nem látott engedékenységet tanúsítana az izraeli prioritásokkal szemben.

Donald Trump magyar idő szerint szerda délután bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az elnök szavai szerint szerdai bejelentésével új fejezet kezdődik az izraeli-palesztin konfliktushoz való hozzáállásban.

Egyelőre amég legközelebbi szövetségesei is elítélik Donald Trump döntését – beleértve Franciaországot, Németországot, de még a külpolitikai kérdésekben pártállástól függetlenül reflexszerűen Amerikával együtt mozduló Nagy-Britanniát is. Ők nem is elsősorban azt sérelmezik, hogy az amerikai döntés gyengíti a nemzetközi jog érvényességét, hanem azt, hogy a döntés kiszámíthatatlan hullámokat kelthet, és új erőszakhullámot válthat ki.

A háttérben a New York Times értesülései szerint az lehet, hogy Irán-ellenes tengelyen dolgozik Szaúd-Arábia nemrég még erősebbé vált erős embere, Mohamed bin Szalman trónörökös gőzerővel dolgozik egy Izrael és az Egyesült Államok részvételével.

A Palesztin Hatóságnak Mohamed herceg – előbb Jared Kushnerrel megtárgyalt, majd Mahmúd Abbásszal egy novemberi rijádi rapporton ismertetett – terve alapján lényegében el kellene fogadnia a kész tényeket, azaz azt, hogy egy szétszabdalt területen, korlátozott jogkörökkel kell kormányoznia. A legtöbb ciszjordániai zsidó telep megmaradhatna, még azok is, melyeket a nemzetközi közvélemény – köztük persze a szaúdiak is – illegálisnak tartanak. A palesztinoknak le kéne mondaniuk Kelet-Jeruzsálemről is, helyette Jeruzsálem egyik fallal leválasztott elővárosa, Abu Disz lenne a kormányzati székhely.

A terv létét hivatalosan minden fél cáfolta, de informálisan nagyon sok helyről megerősítették. A hírek arról szólnak, hogy Mohamed bin Szalman azért akarja gyorsan és az Egyesült Államoknak és Izraelnek tetsző módon letudni a palesztin kérdést, hogy ezzel szerezzen lendületet az Irán elleni határozott fellépésnek. Ugyanis mindhárom hatalom – bár más-más okból – a síita teokráciát tartja a legfőbb regionális fenyegetésnek, csakhogy eddig erőfeszítéseiket nem hangolták össze; Rijád ezen akar változtatni, akár azon az áron is, hogy lényegében ejti a muszlim országok számára eddig prioritással bíró palesztin ügyet.

A teljes cikk itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp