Trump szerdán elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának, vagy mégsem

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Donald Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner szerint az amerikai elnök még mérlegeli a lehetőségeket. A palesztin elnök óvva inti Trumpot, szerinte Jeruzsálem elismerése ellenőrizhetetlen következményekkel járna. Jordánia pedig az Arab Liga összehívását tervezi.

Donald Trump amerikai elnök még nem döntött arról, elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről sem – közölte Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója vasárnap. Az amerikai elnök várhatóan szerdán tesz bejelentést ezzel összefüggésben. Kushner szerint Trump még mérlegeli a lehetőségeket és a különböző tényeket.

Donald Trump történelmi látogatást tett a Siratófalnál – Kibic Magazin

Hivatalban lévő amerikai elnök még sosem járt a jeruzsálemi óvárosban, mivel vitatják annak hovatartozását. Trump látogatása a Siratófalnál ezért történelmi tettnek számít.

Mike Pence amerikai alelnök egy New Yorkban tartott november végi rendezvényen mondta, hogy Trump valóban „komolyan tervezi” az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államok attól, hogy elismerje Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, vagy áthelyezze oda nagykövetségét, mivel ez a lépés szerinte aláásná az amerikai erőfeszítéseket a közel-keleti békefolyamatban. Hangsúlyozta: mindez teljesen elfogadhatatlan lenne az arabok, különösen a palesztinok számára, de nemzetközileg is.

Abbász kapcsolatban áll Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Franciaország vezetőivel, hogy támogatókat gyűjtsön. „Úgy hisszük, egy ilyen amerikai lépés, ha valóban bekövetkezik, a régiót új irányba, és veszélyes fázisba terelné, amelynek következményeit nem lehet majd ellenőrizni” – hangoztatta Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő.

(A cikk itt folytadódik)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp