Szembenézés a német múlttal a ZsiFi negyedik napján

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál negyedik napjára két vígjátékot ajánlunk, valamint egy olyan filmet, amely egy újabb fontos szembenézés a német múlttal, igaz, ezúttal valamivel könnyebb hangvételben.

Párnák közt –szombat délután kezdjük a filmes programot egy komoly vígjátékkal az eutanázia témakörében! Egy idősotthon lakói saját megoldással állnak elő, hogy egy halálos beteg társuk szenvedéseinek véget vessenek. Amikor ennek híre megy, nem csak a további „érdeklődők” hosszú sorával, hanem komoly morális dilemmákkal is szembesülniük kell. Az élet és halál kérdését friss humorral megközelítő alkotás 2014 legnagyobb izraeli filmsikere volt.

(december 3., vasárnap, 15:30, Puskin mozi – jegyvásárlás)

Ezt követően már Amszterdamban járunk, ahol a Moos és családja című filmben a huszonéves Moos egy családi összejövetelen váratlan bejelentést tesz: színművészetire felvételezik. Az özvegy édesapjával élő lány döntése alaposan felforgatja a megszokott hétköznapokat, váratlan helyzetekbe és ismeretlen területekre sodorva a szereplőket. A fordulatos, magával ragadó vígjáték nagyszerű képeivel és alakításaival az elmúlt évek egyik legnépszerűbb holland filmje, mely számos fesztivált megjárt.

(december 2., szombat, 17:30, Művész mozi – jegyvásárlás)

Fél nyolctól a többek között Mácsai Pál és Moritz Bleubtreu (A Baader-Meinhof csoport, A lé meg a Lola, A kísérlet) főszereplésével készült Volt egyszer egy Németország forog a Művészben. A történet kulcsfigurája (Bleubtreu) a második világháború után Németországban maradni kényszerül, de ezt az állapotot ideiglenesnek szánja: tervei szerint minél hamarabb az Egyesült Államokat veszi célba. A film újabb fontos szembenézés a német múlttal, ezúttal könnyebb hangvételben.

(december 2., szombat, 19:30, Művész mozi – jegyvásárlás)

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál negyedik napjának teljes programja itt található.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp