Szembenézés a német múlttal a ZsiFi negyedik napján

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál negyedik napjára két vígjátékot ajánlunk, valamint egy olyan filmet, amely egy újabb fontos szembenézés a német múlttal, igaz, ezúttal valamivel könnyebb hangvételben.

Párnák közt –szombat délután kezdjük a filmes programot egy komoly vígjátékkal az eutanázia témakörében! Egy idősotthon lakói saját megoldással állnak elő, hogy egy halálos beteg társuk szenvedéseinek véget vessenek. Amikor ennek híre megy, nem csak a további „érdeklődők” hosszú sorával, hanem komoly morális dilemmákkal is szembesülniük kell. Az élet és halál kérdését friss humorral megközelítő alkotás 2014 legnagyobb izraeli filmsikere volt.

(december 3., vasárnap, 15:30, Puskin mozi – jegyvásárlás)

Ezt követően már Amszterdamban járunk, ahol a Moos és családja című filmben a huszonéves Moos egy családi összejövetelen váratlan bejelentést tesz: színművészetire felvételezik. Az özvegy édesapjával élő lány döntése alaposan felforgatja a megszokott hétköznapokat, váratlan helyzetekbe és ismeretlen területekre sodorva a szereplőket. A fordulatos, magával ragadó vígjáték nagyszerű képeivel és alakításaival az elmúlt évek egyik legnépszerűbb holland filmje, mely számos fesztivált megjárt.

(december 2., szombat, 17:30, Művész mozi – jegyvásárlás)

Fél nyolctól a többek között Mácsai Pál és Moritz Bleubtreu (A Baader-Meinhof csoport, A lé meg a Lola, A kísérlet) főszereplésével készült Volt egyszer egy Németország forog a Művészben. A történet kulcsfigurája (Bleubtreu) a második világháború után Németországban maradni kényszerül, de ezt az állapotot ideiglenesnek szánja: tervei szerint minél hamarabb az Egyesült Államokat veszi célba. A film újabb fontos szembenézés a német múlttal, ezúttal könnyebb hangvételben.

(december 2., szombat, 19:30, Művész mozi – jegyvásárlás)

A Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál negyedik napjának teljes programja itt található.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp