150 éves a zsidóság emancipációja Magyarországon

Az 1867. november 25-én elfogadott törvény a hazai zsidóság előtt a társadalmi-gazdasági felemelkedés korábban soha nem ismert lehetőségeit nyitotta meg. A 150 éves évforduló alkalmából készült cikksorozat a törvény létrejöttének hátterét és jelentőségét mutatja be.

A zsidók egyenjogúsításáról szóló törvényt 1867. november 25-én terjesztette be Andrássy Gyula gróf miniszterelnök. „Az izraeliták egyenjogúságáról polgári és politikai jogok tekintetében” című javaslatot a képviselőház minden vita nélkül, egyhangúlag, a főrendiház pedig 64 szavazattal 4 ellenében fogadta el. Az 1867. évi XVII. törvénycikk a hazai zsidóság előtt a társadalmi-gazdasági felemelkedés korábban soha nem ismert, nagyszerű lehetőségeit nyitotta meg.

E fontos történelmi és társadalmi esemény, választóvonal 150 éves évfordulójára készülvén a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felkérte Glässer Norbert és Zima András kutatókat, a téma szakavatott ismerőit, hogy egy cikksorozatban mutassák be a törvény létrejöttének hátterét, a törvény fontosságát, annak a zsidó közösségen belüli értelmezését, jelentőségét.

A cikk első része itt, a második itt, a harmadik pedig itt található.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp