Egy hanukai gyerekkönyv miatt lendültek támadásba az oltásellenes mozgalom hívei

A Júda Makkabi orvoshoz megy című hanukára kiadott gyerekkönyv miatt borultak ki teljesen az oltásellenes mozgalom hívei az Egyesült Államokban. Néhányan ráadásul a zsidó vallásra hivatkoznak, hogy miért nem hajlandóak beoltani a gyerekeiket.

Igencsak meglepődött Ann D. Koffsky írónő, amikor azt tapasztalta, hogy az Amazonon csupán egy csillagos értékelést kapott legutóbbi gyerekkönyve, a Júda Makkabi orvoshoz megy. Amikor viszont elolvasta a kommenteket is, rögtön világossá vált a számára, hogy kik értékelték ilyen alacsonyra a könyvet. Kiderült ugyanis, hogy a hanukára szánt képeskönyv az oltásellenes mozgalom lelkes tagjainak célkeresztjébe került.

A Júda Makkabi orvoshoz megy című könyv borítója
A Júda Makkabi orvoshoz megy című könyv borítója

„Abszolút propaganda…”, „igen nyugtalanító…”, „ez a könyv tele van hazugságokkal”, „ez egy agymosó történet”, „a te felelősséged lesz, ha az oltások kárt tesznek az ártatlan gyerekekben” – érkeztek a jobbnál jobb értékelések. Koffsky egyik kedvence pedig az a komment volt, amelyben egyenesen megkérdőjelezték a már több mint 30 gyerekkönyvet jegyző írónő mentális állapotát. A felháborodott oltásellenesek hamar megtalálták Koffsky privát Facebook és Instagram oldalát is, így már a közösségi média felületeken folytatódott a gyalázkodás.

A Júda Makkabi orvoshoz megy című hanukai gyerekkönyv ugyanis arról szól, hogy egy kisfiú, elmegy az orvoshoz, ahol névrokonának bátorságát magáévá téve megkapja az emlékeztető oltását, hogy ezzel is védje a kishúgát, aki viszont még túl fiatal ahhoz, hogy beoltsák. Vagyis a könyv képekben magyarázza el a gyerekeknek a nyájimmunitás fontosságát, vagyis azt, hogy ha egy közösség nagy része be van oltva egy-egy betegség ellen, azzal megvédik azokat is, akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak védőoltást.

Ezen aztán teljesen kiakadtak az oltásellenesek, akik viszont valamiért abban hisznek, hogy a védőoltások ártalmasak a gyerekekre, például autizmust okoznak. Az egyre nagyobb létszámú mozgalom hívei főleg az Egyesült Államokban már elég létszámban vannak jelen ahhoz, hogy kisebb járványokat okozzanak azzal, hogy nem hajlandóak beoltatni a gyerekeiket.

„Nem azért jelentettük meg a könyvet, hogy vitatkozni kezdjünk” – mondja Vicki Weber, a 96 éves múltra visszatekintő Behrman House kiadójának egyik tulajdonosa. „Egyszerűen szeretjük használni a zsidó életvitelt és a zsidó nézeteket, hogy elmesélhessünk különböző történeteket, és úgy véljük, hogy ez a könyv egy érdekes módja egy kisgyerek bátorságának a bemutatására.” Weber sajnálja Koffskyt – aki egyben kollégája is a kiadónál – az őt ért támadások miatt, de egyben ki is áll mellette.

Koffsky, miután világossá vált számára a gyalázkodások gyökere, már nincs annyira kiakadva a váratlanul jött negatív kritikákon. „Tudom, hogy vannak olyanok, akik valamilyen oknál fogva úgy gondolják, hogy az oltások nem az ő gyerekeiknek valók, habár én nem értek velük egyet, és szerintem a tudomány sem őket támogatja” – mondja az írónő. Ami viszont komolyan feldühítette, és az egyik kiváltó oka is volt a könyve megírásának, az a jelenség, amikor zsidó szülők a judaizmussal próbálják igazolni oltásellenes álláspontjukat.

Koffsky mindezt maga is megtapasztalta, amikor a hozzá közeli zsidó iskolában néhány szülő vallási okokra hivatkozva tagadta meg a védőoltások beadását. „Az egy dolog, ha valaki őrült hiedelmek miatt nem oltatja be a gyerekeit, de amikor a Tórára hivatkoznak, az már egy teljesen más történet. Szerintem ez egyszerűen a zsidó értékek eltorzítása.”

Bár akad néhány olyan ultraortodox rabbi, aki ellenzi a védőoltások beadását, a zsidóságon belül igen nagy az egyetértés az oltások fontosságát illetően. Több nagy amerikai zsidó vallási szervezet is felhívta a hívek figyelmét, hogy tartsák be az orvosok által előírt oltási rendet. „A halacha szerint egy embernek követnie kell az orvos véleményét, különösen az oltások és olyan gyógyszerek szedése kapcsán, amelyek megakadályozzák a betegségek kialakulását és a halált” – írja Sholam Shuchat rabbi, a chabad egyik fontos döntéshozója. „A Tórában ugyanis benne van, hogy aki olyat cselekszik, ami halált okoz, vagy megtagadja a halál megakadályozására irányuló cselekményt, az egy gyilkoshoz hasonlítható” – teszi hozzá.

Dr. Akiva Turner, a Nova Southeastern Egyetem doktori programjának igazgatója és a Broward Megyei Egészségügyi Hivatal fertőző betegségek osztályának egykori igazgatója – aki mellesleg felszentelt ortodox rabbi is egyben – a vallás és az egészség kapcsolatát kutatja. Turner úgy látja, hogy míg az emberek gyakran különítik el a tudományt a vallástól, addig a nagyobb rabbinikus hatóságok igenis az orvostudományra is támaszkodtak, amikor döntéseiket meghozták. Így aztán szerinte nincs is igazán különbség a zsidó és a szekuláris oltásellenesek motivációja között.

Ennek ellenére egyes amerikai zsidó vallási közösségekben jól megfigyelhető a beoltatlanok arányának növekedése, és a zsidó iskolákban is egyre emelkedik azok száma, akik mentességhez folyamodnak. Beszédes, hogy például az év elején Los Angelesben kitört kanyarójárvány központja éppen az ortodox zsidó közösségben volt, de említhetnénk a 2015-ös szamárköhögés-járványt is, amely a brooklyni ultraortodox közösségeket sújtotta. „Nagyjából az esetek 90 százalékában beoltatlan emberek voltak az áldozatok” – mondja Turner.

Sem Ann D. Koffsky, sem pedig Vicki Weber nem számított arra, hogy ezzel a könyvel majd megtérítik az oltásellenes keménymagot, Inkább azokat a szülőket szeretnék ezzel megnyugtatni, akik az oltások beadása mellett döntöttek. „Azt szeretném, hogy jól érezzék magukat a döntésük miatt, és ezt el tudják mondani a gyerekeiknek is” – magyarázza Koffsky, aki maga is három gyerek édesanyja. „Ez olyan nekem, mint a kidus hasém (Isten szenteltetése)” – mondja. „Ezek zsidó és egyetemes értékek is egyben, és jó érzéssel tölt el hogy része lehetek ennek a diskurzusnak.”

A Júda Makkabi orvoshoz megy később szélesebb körben is ismerté vált, és elkezdték tudományos fókuszú weboldalak is ajánlani a könyvet, így mára már az Amazon értékelése is négy és fél csillagig jutott.

(JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp