Történelmi mélyponton az izraeli labdarúgó válogatott

A FIFA legfrissebb ranglistáján Izrael a 98. helyre csúszott vissza, és már Palesztina is megelőzi a nemzeti válogatottat. A válságos helyzetet az izraeli sportminiszter egy szakértői bizottság létrehozásával próbálná kezelni.

Megjelent a FIFA év végi ranglistája, amelyen a nemzeti labdarúgó válogatottakat sorolják be a teljesítményük alapján. A listán Izrael 16 helyet csúszott vissza, így a nem éppen előkelő 98. helyen zárja az évet. Külön fájdalom az izraeli focirajongóknak, hogy a válogatottat még Palesztina is megelőzi, amely a 82. helyen szerepel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség ranglistáján.

Az izraeli nemzeti válogatott
Az izraeli nemzeti válogatott

A jelenlegi helyezés a leggyengébb, amelyet az izraeli válogatott el tudott érni, miután a ’90-es évek elején az európai szövetséghez, az UEFA-hoz csatlakozott. Tavaly például Izrael a 66. volt, az eddigi legjobb eredményt pedig 2008-ban érték el az izraeliek, akkor a 18. helyre lettek rangsorolva.

Mondjuk, ha az izraeli válogatott idei eredményeit nézzük, akkor egyáltalán nem csoda a jelenlegi pocsék szereplés. A hét legutóbbi mérkőzésükből ugyanis ötöt elvesztettek, egy döntetlent sikerült kicsikarni hazai pályán a nem túl acélos Moldovától, és csupán a világ egyik leggyengébb válogatottjának számító Lichtensteint sikerült nagy nehezen, 1-0-ra legyőzni.

A válogatott nehéz helyzetét jól mutatja, hogy jelenleg még szövetségi kapitánya sincs a csapatnak. A sportért felelős miniszter, Miri Regev pedig egy szakértői bizottság felállításával próbálná megoldani a válságot. A jövő tehát nem igazán nevezhető biztatónak.

A ranglistát egyébként a legutóbbi világbajnok Németország vezeti Brazília és az Európa-bajnok Portugália előtt, Magyarország pedig az 53. helyen szerepel.

A válogatottal ellentétben az izraeli klubcsapatok azért nem állnak annyira rosszul, jelenleg is két izraeli csapat játszik a második legrangosabbnak számító Európa-ligában. Arról pedig, hogy miként került az izraeli foci egyáltalán Európába, itt írtunk részletesebben:

Mégis mit keresnek ezek az izraeliek Európában? – Kibic Magazin

Idén kétszer is találkozhattak magyar és izraeli focicsapatok az európai kupasorozatokban, így aztán elég sokszor felmerülhetett az égető kérdés: mit is keresnek egy alapvetően Ázsiában található ország csapatai az európai kupákban? „Mehetünk Ázsiába…”, „Jeruzsálem mióta van Európában?”, „Még jó hogy Európa liga a neve…”

(one.co.il)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp