A muszlim többségű Koszovóban egy zsidó politikus képe szerepel egy új bélyegen

Az amerikai-zsidó Engel közbenjárt annak érdekében, hogy Amerika beavatkozzon a koszovói háborúba, és segített elismertetni az USA-val az ország függetlenségét. 

Eliot Engel politikus lett az első amerikai, akinek az arcképe egy koszovói bélyegen látható. Engel volt az egyik első az amerikai törvényhozók között, aki felhívta a Clinton adminisztráció figyelmét arra, hogy a beavatkozzon a koszovói háborúba 1999-ben. Sokan ugyanis attól tartottak, hogy Milosevic szerb hadserege etnikai tisztogatást tart majd Koszovóban, amelynek az albán lakosság eshet áldozatául.

Eliot Engel bélyege
Eliot Engel bélyege

Az ország 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét és Engel ekkor is azért lobbizott – másokkal együtt -, hogy az új államot Amerika elismerje. A koszovói függetlenséget támogató amerikai politikusok között nagyon sok zsidó is volt, többek között Engel. Sok koszovói szerint ez azért történt így, mert az albánok nagyon sok zsidó életét megmentették a holokauszt alatt, és az utódok közül sokan így hálálták meg az akkori segítséget.

Engel arcmásával ellátott bélyeget a politikus a napokban vehette a kezébe, amikor az országban járt, hogy megnyissa az amerikai kormány egyik ügynökségének irodáját, amely 49 millió dollárral segíti Koszovót.

Engel nevével nem először találkozhat egyébként az ország lakossága. 2008-ban egy utcát is elneveztek róla egy Pec nevű városban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp