Nick Cave az Izrael-ellenes bojkott miatt lépett fel Izraelben

A napokban két alkalommal is fellépett Izraelben Nick Cave és együttese, a Bad Seeds. Elmondása szerinte idestova 20 éve hagyja magát „megfélemlíteni”, de most úgy döntött, állást foglal a zenészeket érintő cenzúra ellen.

Az ausztrál zenész a héten két teltházas koncertet is adott Tel-Avivban (november 19-20). Nick Cave Izraelbe érkezése után sajtótájékoztatót tartott, ahol az ország iránti szeretetéről, valamint arról a döntéséről beszélt, hogy felemeli szavát az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions – Bojkott, megfosztás és szankciók) mozgalom ellen.

Nick Cave
Nick Cave

Nick Cave elmondása szerint Izraelhez fűződő kapcsolata évekkel ezelőttre nyúlik vissza: „20 évvel ezelőtt koncerteztünk először itt, és különleges kapcsolatot éreztem Izraellel… általában az emberek egy ország iránti szeretetről beszélnek, de én inkább egyfajta kötődést éreztem, amit nem igazán tudok megmagyarázni.” Két évtizedes szünet után végül csak három évvel ezelőtt tért vissza Cave és együttese Izraelbe.

„Aki idejön, annak Roger Waters és társai nyilvános megaláztatásait kell elszenvednie, és ezt senki sem kívánja magának. Úgyhogy sokkal könnyebb feladni és nem eljönni Izraelbe – tette hozzá. „Szégyellem, de ezt csináltam 20 évig. Amikor az izraeli turné ötlete felvetődött, mindig azt mondtam, hagyjuk az egészet.”

(A cikk az Izraelinfon folytatódik.)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp