Kimaradt kérdések a Spinoza Vona-estjéhez

“Gondolj bele, te zsidó származású vagy, de nem akármilyen zsidó származású, a te nagymamád egy auschwitzi holokauszt túlélő. Tudod, micsoda védelmet tud ez adni a Jobbiknak?” Gerlóczy Márton író, publicista írását ajánljuk a 24.hu-ról.

Nagy a csend Szegedi Csanád körül Magyarországon, miközben a tengerentúlon dokumentumfilm készült kalandos életéről Keep Quiet címmel. A filmben szerepel Csanád nagymamája, az interjút maga Csanád készítette az idős asszonnyal annak idején, amikorkiderült, hogy Csanádnak származása van. A nagymama azzal nyugtatja unokáját, ez – mármint a származásozás – mindig is így lesz, ez ellen tehetetlenek vagyunk, mire a lelkileg megtört bandavezér azt kérdezi, na de, nagyi, akkor mégis mit lehet tenni, mit tehet Magyarországon egy ember, akinek származása van?

Csendben maradni (keep quiet), feleli az asszony.

Szegedi Csanád, úgy tűnik, megfogadta nagymamája tanácsát. Csendben van, magyar csendben, mert máskülönben turnézik, haknizik, magyarázkodik, postacíme:42026, Cannossa.

Miután megnéztem a filmet, eszembe jutott Gábor, Csanád egykori barátja és munkatársa, aki pár nappal korábban a Spinoza Házban járt, hogy elbeszélgessen Rangos Katalinnal. Meghallgattam. Reménykedtem abban, hogy Rangos felteszi neki a kérdést, azt a kérdést, amit Gábor is feltett szimpatizánsai előtt egy nagygyűlésen: hol van Szegedi Csanád? És hol van Szegedi Csanád?

Gábor elmondta, „amikor Szegedi Csanádnak úgymond a zsidó származása kiderült, akkor én tartottam egy sajtótájékoztatót, amelyben elmondtam, nagyon örülök, hogy ő itt van a pártunkban és nem azt nézzük, hogy kinek milyen a származása és nem is tartunk ilyen dolgokat nyilván, hanem azt, hogy ki mit tesz ezért a közösségért. Utána volt egy Európai Uniós vesztegetési ügy és ő maga döntött úgy, hogy eltávozik a pártból. Ez volt a döntő motívum.”

Mivel Magyarországon nagy a csend Szegedi Csanád körül, és valamiért a róla készült dokumentumfilmeket sem mutatják be, Gábor természetesen azt mond, amit akar, Csanád nem fogja kijavítani, mert Csanád megfogadta a nagymamája tanácsát.

Szegedi a filmben így mesél azokról a napokról:

„Minden reggel azt vártam, hogy felébredjek és hogy ez az egész csak egy rossz álom… Minthogyha az ember mondjuk halálosan beteg lenne, és azt várja, hogy felébredne és valaki mondja meg neki, hogy rossz a diagnózis. Nem igaz, hogy te halálosan beteg vagy… Utána egy káosz volt, minden gondolatomban, egyszerűen nem tudok hova lépni… És az autóból felhívtam a Jobbiknak a pártigazgatóját… Nem tudom, Gábor, mit csináljak? Kilépjek a Jobbikból? Gondolj bele, Csanád, veled az egész következő kampányt végig lehet csinálni. Gondolj bele, te zsidó származású vagy, de nem akármilyen zsidó származású, a te nagymamád egy auschwitzi holokauszt túlélő. Tudod, micsoda védelmet tud ez adni a Jobbiknak? Teljesen meg volt fordulva velem a világ. Hogy én legyek a Jobbik védőpajzsa?”

Gábor a Spinoza Ház színpadán arról is beszélt, hogy Csanád a barátja volt és nagyon sajnálja, hogy Csanád elhagyta a Jobbikot. Csanádról tudjuk, hogy azóta megváltozott, illetve változás alatt áll, ahogy a rabbi mondja, hosszú lesz ez az út. Csakhogy közben Gábor is megváltozott, erre tesz kísérletet, és azt kéri a Spinoza Ház közönségétől: „legalább azt az esélyt kapjam meg magamnak, hogy én is változhatok!”

Rendben van. Odabent a Spinózában, ahol kérdezni nem lehetett, ahol csak Rangos kérdezhette, Gábor elmondhatta, hogy meg szeretne változni, akármit elmondhatott, ahogyan azt is, hogy Csanád a barátja volt és nagyon sajnálja, ami történt.

Nem szeretném én ezt a csendet nagyon megzavarni, de volna pár kérdésem, amit Rangos elfelejtett feltenni. Ha Csanád megváltozott, és Gábor is megváltozott, és ők régen barátok voltak, és mindketten a jó irányba változtak,vajon Gábor miért nem keresi meg Csanádot?És Csanád? Ő vajon miért nem keresi Gábort? Hiszen látja, Gábor, vele ellentétben nincsen csendben, mindenki láthatja, hogy megváltozott. Mindenki megváltozott és megjavult, Csanád a származását kutatja, Gábor pedig néppártot épít, ahol nem számít, kinek milyen származása van, a két jó barát mégsem keresi egymást. Ugyan miért ne találna egymásra két régi jó barát ismét, ha mindkettőjük ugyanabba az irányba változott?Talán valaki hazudik? Talán mindketten?”

A teljes cikk itt olvasható.

Vona Gábor a Spinozában próbálta bizonygatni, hogy már nem veszi fel többé a gárdamellényt – Kibic Magazin

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Spinoza Színház politikai beszélgetés-sorozatának volt a vendége, ami már előzetesen nagy felháborodást okozott. Vona az este folyamán végig azt próbálta bizonygatni, hogy a zsidózós, gyűlölködő, szélsőséges párt már a múlté, hiszen mindenki, tehát ők is képesek lehetnek a változásra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp