Kabinos drótkötélpályát terveznek a Siratófalhoz

Kabinos drótkötélpályát tervez a Siratófalhoz a jeruzsálemi városháza, noha a terv ellenzői attól tartanak, hogy ezzel “Disneylanddé” változtatják az óvárost.

Hetvenhárom, egyenként 10-személyes kocsi haladna a drótkötélpályán a Siratófal melletti Szemét-kapunál tervezett végállomáshoz, ami lehetővé tenné, hogy csúcsforgalomban óránként akár háromezer utast is szállítsanak.

Politikai ellenzői szerint a régi vasútállomástól induló járművek a nemzetközi törvények szerint megszállt területnek minősülő, 1967 előtt Jordánia területén lévő óváros felé haladnának Kelet-Jeruzsálemben, noha a nemzetközi jog tiltja a megszállt területeken történő építkezéseket.

Ráadásul különösen érzékeny helyen, a muzulmánok egyik legszentebb helyétől, az Al-Aksza mecsettől 150 méterre tervezik a végállomást. A mecsetek közelsége palesztin és nemzetközi tiltakozáshullámot indíthat el a lanovka építése ellen.

A lanofka tervezett útvonala Jeruzsálemben
A lanofka tervezett útvonala Jeruzsálemben

A drótkötélpálya első fázisban három állomást kötne össze 1,4 kilométer hosszan. A régi vasútállomástól indulna, megállna a Cion hegyi parkolónál, majd az óváros fala mellett Sziluán városnegyedben, a Dávid városa helyén épülő, ugyancsak vitatott Kedem régészeti bemutatóközpont tetején érne véget. Ebben az 1948 és 1967 között csak arabok lakta lakónegyedben izraeli telepesek évtizedek óta vásárolják fel a lakóházakat, s jelenlétük állandóan konfliktusok forrása.

A baloldali liberális Merec párt helyi képviselője szerint a javaslat voltaképpen arról szól, hogy “ki a főnök” a városban, és megépítése ellehetetlenítené Jeruzsálem esetleges szétválasztását két ország különálló fővárosaira.

Környezetvédelmi ellenzői szerint a drótkötélpályás kocsik megjelenése rontaná a városképet, mert Disneyland-szerűvé változtatnák a szent helyek környékét, és a 15 betonoszlop – köztük 26 méteresek – elcsúfítanák a környezetet.

A terv támogatói szerint viszont alig lesznek láthatóak a városfalak szintjénél alacsonyabban haladó, 200 millió sékelből (15 milliárd forint) megépülő drótkötélpálya járművei, és üzembe állításuk megszünteti az óváros körüli állandó dugókat, és az ezzel járó környezetszennyezést.

Az izraeli nemzeti infrastrukturális tanács december 13-án dönt a tervről, amelyet Jarív Levin turisztikai miniszter terjeszt elő számukra. A Háárec emlékeztetett rá, hogy egy hasonló projekt kivitelezését néhány éve elvállalta egy francia cég, de a francia kormány nyomására később visszavonta ajánlatát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp