Egy főrabbi, egy tanárnő és családsegítők kapták meg az Élet Menete Alapítvány idei díjait

Kardos Péter főrabbi, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (SzoCsoMa) vezetője és Donászy Judit pedagógus kapta az Élet Menete Alapítvány kuratóriuma által az idén negyedik alkalommal odaítélt Kézdy György-díjat, az elismeréseket vasárnap adták át Budapesten, az alapítvány évzáró rendezvényén.

Az alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a díjátadó célja, hogy elismerjék a gyűlölet elleni küzdelmet, ezáltal is építve a társadalmi szolidaritást. Az Élet Menete Alapítvány azért hirdeti meg és támogatja évről évre ezt az eseményt, mert hisz abban, hogy Európa jövőjének az elfogadás és az együttműködés a záloga.

A díjazottakat méltatva azt írták: Kardos Péter főrabbi az alapítvány jó barátja, mentora a kezdetek óta. Rabbiként végzett munkája mellett azt emelték ki, hogy holokauszt-túlélőként is mindig számíthatnak rá, az ő személyisége minden korosztálynak hiteles és példaértékű. Felidézték: a főrabbi csaknem 82 évesen a nap 24 órájában próbálja újjáépíteni a tavaly sajnálatos módon leégett zsinagógáját, valamint tartani a lelket a zuglói közösségben. Hozzátették: Lengyelországban és Izraelben is megtisztelte az alapítványt személyes részvételével programjaikon.

Kiss Anikó és az általa vezetett SzoCsoMa alapítvány önkéntesei egész évben, folyamatosan, önzetlenül dolgoznak méltatlan és kilátástalan helyzetben lévő emberek megsegítéséért, életük minimális megkönnyítéséért. Élelmiszercsomagokat, bútorokat, egészségügyi és tisztálkodószereket, gyógyszereket gyűjtenek és továbbítanak a rászoruló családoknak, mélyszegénységben élő roma és nem roma embereknek. Kiss Anikó és munkatársai a hétköznapi munkájukon és családi elfoglaltságaikon túl, de sokszor még ezt az időt is feláldozva, szinte minden szabadidejüket a rászoruló családok életének megkönnyebbítésére fordítják.

Donászy Judit egy veszprémi szakiskolában volt tanárnő, amikor kapcsolatba került az alapítvánnyal. Évekkel ezelőtt egy pedagógustársával részt vett a lengyelországi Élet menetén, amely nagyon megérintette őt és azóta is folyamatosan tart holokauszt-megemlékezéseket, érzékenyítő programokat. Tavaly ősszel sikerült az akkori osztályával és a szülőkkel megbeszélnie, hogy menjenek el egy osztálykirándulás keretein belül Krakkóba és Auschwitz-Birkenauba.

Mint írták, a szervezet egyik alapító tagjáról elnevezett kitüntetéssel ismerik el évről-évre azokat a civileket, önkénteseket és intézményeket, akik, illetve amelyek tevékenységükkel „rendületlenül ápolják a kollektív történelmi emlékezetet”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp